NOS NieuwsAangepast

Hoop voor suikerziektepatiënten

Suikerziektepatiënten kunnen mogelijk genezen van hun ziekte. Dat komt omdat ze nog steeds cellen in hun lichaam hebben die insuline kunnen aanmaken.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar diabetologie Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum. "We dachten altijd dat mensen met diabetes type 1 helemaal geen cellen meer hebben die insuline aanmaken. Nu blijkt dat veel mensen die cellen nog wel hebben, alleen zijn ze niet actief. Dat geeft hoop op behandeling en genezing," zegt Roep.

Afweercellen

De cellen kunnen weer actief worden als het afweersysteem hersteld is. Bij diabetes type 1 vernietigt het eigen afweersysteem cellen die insuline aanmaken. Hoogleraar Roep heeft ontdekt welke afweercellen het precies zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt." Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n 10 jaar na de diagnose.

Hij heeft de resultaten van zijn onderzoek gepubliceerd in Nature Medicine en het Journal of Experimental Medicine.

Suikerziektepatiënten moeten elke dag insuline spuiten om te zorgen dat glucose wordt opgenomen in spier,-vet,- en leverweefsel. Doen ze dat niet, dan kan het levensgevaarlijk zijn. Genezen kan nu niet. Alleen mensen die ernstig ziek zijn door diabetes kunnen in aanmerking komen voor transplantatie van de alvleesklier. Maar dat is een zware ingreep.

Tunnel

Dries Hettinga, hoofd kennis en onderzoek van het Diabetes Fonds noemt het een doorbraak. "De helft van de mensen met diabetes type 1, dat zijn er zo'n 50.0000, kunnen genezen. Dat zijn vaak mensen die van kinds af aan suikerziekte hebben. Voor hen is er hoop dat hun ongeneeslijke ziekte toch te genezen is."

Het kan nog wel jaren duren voor de behandeling er is. Hoogleraar Roep probeert nog voor het eind van het jaar een nieuwe celtherapie te testen. "Als die niet veilig genoeg blijkt, dan worden we weer jaren teruggeworpen. Maar er is licht aan het eind van de tunnel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl