NOS NieuwsAangepast

De Jager houdt slag om arm

Minister De Jager van Financiën noemt het tweede reddingspakket voor Griekenland een programma met risico's. Volgens hem is het erg belangrijk dat Griekenland het programma strikt volgt.

"Als Griekenland er alles aan doet om dit pakket te implementeren en alle Europese parlementen stemmen ermee in, dan is hiermee een hard faillissement afgewend. In ieder geval voor de duur van het programma", zegt De Jager.

De minister kan niet beloven dat Griekenland in de toekomst niet nog meer steun nodig heeft. Wel is dit tweede pakket van 130 miljard euro volgens de minister genoeg tot 2014.

Tekenen

Om het pakket betaalbaar te houden, zijn de banken volgens De Jager flink onder druk gezet om extra schuld van Griekenland kwijt te schelden. "Er is heel lang over vergaderd. Het gaat om een waardevermindering van 75 procent op de staatsobligaties die ze hebben. Dat is een enorme vermindering, die de banken moesten accepteren. Anders zouden wij niet meedoen aan het nieuwe pakket."

De Jager is blij dat er een permanente vorm van toezicht komt. De miljardenlening wordt op een speciale rekening gezet, die ieder moment kan worden gebokkeerd door de Europese toezichthouders.

Daarnaast heeft de EU zekerheden geëist van de politiek in Griekenland, zodat ook eventuele toekomstige kabinetten zich aan de gemaakte afspraken zullen houden. De twee grootste partijen in Griekenland moeten tekenen voor het programma en aangeven dat ze zich er ook na verkiezingen aan zullen houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl