Akkoord over lening Griekenland
De ministers van Financiën van de eurolanden hebben een akkoord bereikt over een miljardenlening aan Griekenland. Ze zijn het na een marathonvergadering van twaalf uur eens geworden over een tweede reddingspakket van 130 miljard euro.
Ook vertegenwoordigers van de banken zaten in Brussel aan tafel en zijn onder grote druk gezet om opnieuw een bijdrage te leveren. Afgesproken is dat de banken 75 procent van de Griekse staatsobligaties kwijtschelden, een bedrag van 107 miljard euro. Tot nu toe was sprake van het kwijtschelden van 70 procent van de schuld.
"Op papier doen de banken dat vrijwillig", zegt minister De Jager van Financiën. Maar hij voegt eraan toe dat er bij de banken sterk op is aangedrongen om deze bijdrage te leveren, vooral door Nederland en Duitsland. Als de banken niet hadden meegewerkt, was de reddingsoperatie misschien niet door gegaan.
Streng toezicht
In ruil voor de lening moet de Griekse staatsschuld in 2020 zijn teruggebracht tot maximaal 120,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat is nog altijd twee keer zo veel als Europa toestaat.
Ook zijn afspraken gemaakt dat de eurolanden, de ECB en het IMF streng toezicht gaan houden in Athene. Minister De Jager heeft daar sterk op aangedrongen. "Het toezicht zal strenger zijn dan bij het IMF gebruikelijk is."
Het geld wordt overgemaakt naar geblokkeerde rekeningen. De geldschieters willen niet het risico lopen dat de volgende regering zich niet aan de afspraken houdt. In april zijn er parlementsverkiezingen en komt er een nieuwe regering.
Lenen
Het reddingspakket geldt voor de periode tot 2014. Daarna moet Griekenland weer geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt. "Als Griekenland zich aan de afspraken houdt en de parlementen van de eurolanden ermee instemmen, is een faillissement van Griekenland voorlopig afgewend", zei De Jager.
Als de eurolanden geen akkoord zouden hebben bereikt, zou Griekenland volgende maand failliet gaan.