NOS NieuwsAangepast

'Ik smokkelde onbewust'

"Kun je dit flesje lenzenvloeistof voor mijn tante meenemen? Ze is het vergeten", vroeg een Surinaamse vriend aan Kimberly kort voordat ze haar koffer inpakte om richting het vliegveld in Suriname te gaan. "Ik nam het flesje aan en controleerde het deksel even. Het was verzegeld, dus niks mis mee, dacht ik." Tot haar grote verbazing bleek het geen lenzenvloeistof, maar vloeibare cocaïne te zijn.

"Het zat mijn vader niet lekker dat er zo'n grote druk lag op het afhalen van het flesje. Ik werd meerdere malen gebeld en dat vond hij verdacht, dus besloten we naar het politiebureau te gaan." De vloeistof werd direct getest en het bleek te gaan om vloeibare cocaïne met een waarde van meer dan twintigduizend euro. Het verdere onderzoek is in handen van de marechaussee op Schiphol.

"Ik associeerde drugs met poeder en ik had geen idee dat cocaïne ook in vloeibare vorm voor kwam. Het is heel stom geweest dat ik überhaupt iets meenam voor iemand, maar die jongen had mijn vertrouwen gewonnen." Het was een goede vriend, die Kimberly hielp aan een woonruimte toen ze zonder onderdak kwam te zitten. "We gingen vaak uit eten, stappen en het binnenland in. Ik heb geen enkel moment het idee gehad dat hij dat alleen deed om mij te gebruiken als drugssmokkelaar."

Bedreigd

"Ik heb enkele jaren geleden stage gelopen in Suriname en ging er laatst heen om vakantie te vieren en oude vrienden te zien." Er gaan elk jaar honderden jonge Nederlandse jongens en meisjes richting Paramaribo om daar stage te lopen. In de meeste gevallen gaat het om stages op scholen en in de ziekenhuizen. Kimberly genoot ook dit keer weer enorm van het land, alleen had haar vakantie een bittere nasmaak.

Toen de vloeistof niet tijdig werd afgegeven, werd Kimberly bedreigd door de bende die achter de smokkel zat. Zij namen contact met haar op via de telefoon, sms en sociale media. "Ik ben op advies van de politie een tijdje weggeweest van huis en van werk". De rust is nu teruggekeerd en Kimberly kan haar normale leven weer een beetje oppakken.

Stagiairs

De marechaussee op Schiphol die de zaak van Kimberly onderzoekt, wil niet ingaan op individuele gevallen, maar een woordvoerder ziet geen nieuwe trend in smokkel via nietsvermoedende Nederlandse stagiairs.

"Smokkelaars zoeken tal van manieren om te smokkelen. Ook dit komt voor." De stagebureaus in Suriname herkennen het verhaal van Kimberly en geven aan dat het een paar keer per jaar voor komt.

Kimberly regelde haar stage zelf, wat vaker gebeurt. Ze heeft de les op de harde manier moeten leren en is er uiteindelijk nog redelijk goed vanaf gekomen. "Ik had er niet aan moeten denken wat er was gebeurd als ik gepakt was. Niemand had me ooit geloofd dat ik van niets wist. Ik neem nooit meer iets mee voor een ander. Ik raad anderen aan dat ook niet te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl