NOS NieuwsAangepast

Vertrek 'tragisch en veelzeggend'

In de politiek stromen de reacties op het vertrek van PvdA-leider Job Cohen binnen. Minister-president Rutte heeft Cohen direct na de aankondiging van het vertrek gebeld en bedankt voor de goede contacten over een reeks van jaren. "Over politieke grenzen heen was het contact altijd goed. Ik heb grote waardering voor de integere en respectvolle wijze waarop Job Cohen vanuit zijn idealen de publieke zaak heeft gediend. Persoonlijk wens ik hem alle goeds voor de toekomst."

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders heeft ook een korte reactie gegeven. "Ik heb kennisgenomen van het vertrek van Job Cohen als fractievoorzitter PvdA. Het is een interne PvdA-kwestie waar ik niet inhoudelijk op reageer. Ik wens hem overigens persoonlijk het beste toe."

Dramatisch

SP-fractievoorzitter Emile Roemer noemt het vertrek van Cohen dramatisch. "Dramatisch voor een sociaal en menselijk politicus. We hebben veel samengewerkt voor een beter Nederland. Ik wens hem veel succes toe in de toekomst en hoop op voortzetting van de samenwerking tussen de PvdA, de SP en iedereen die voor een sociaal Nederland wil strijden", aldus Roemer.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt tegenover het ANP dat ze Cohen heeft leren kennen als een plezierig mens en dat ze altijd prettig met hem heeft samengewerkt. "Hij is een zeer gewaardeerde collega. Ik heb respect voor zijn besluit en voor zijn inzet voor een mooier en socialer Nederland. De Nederlandse politiek zal altijd behoefte houden aan mensen die kunnen binden. Het is jammer dat hij zich genoodzaakt voelt te stoppen."

Integer

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold reageert vanuit Tunesië, waar hij op werkbezoek is. "Voor Job Cohen is zijn vertrek in de eerste plaats een grote persoonlijke teleurstelling. Ik heb Job leren kennen als een integer politicus. Ik prijs in hem dat hij er steeds aan vasthield het politieke debat waardig en respectvol te voeren. Ik wens hem het allerbeste voor de toekomst."

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, noemt Cohen een sympathiek politicus. Hij zegt tegen het ANP: "Grote waardering heb ik voor de wijze waarop hij eerlijk, rustig en realistisch politiek wenste te bedrijven. Ik wens hem alle goeds." Slob zegt verder dat hij respect heeft voor het besluit van de PvdA-politicus.

Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD: "Ik wens Job Cohen alle goeds toe in zijn verdere loopbaan. De opvolging zie ik als een interne kwestie van de PvdA." SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij twittert: "Politiek Den Haag verliest met vertrek Cohen integer politicus!"

Tragisch

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman: "Ik heb professioneel en persoonlijk buitengewoon goed gewerkt met Job Cohen, bijvoorbeeld als het ging over de eurocrisis en vind het zonde dat hij niet verder gaat. Ontzettend jammer dat hij nu stopt", aldus Berman.

PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth in de Eerste Kamer noemt het tragisch dat het zo gegaan is. "Job Cohen is één van de meest integere mensen die ik ken en dat hij tot dit besluit heeft moeten komen, zegt veel over het politieke klimaat en de cultuur op dit moment in Nederland."

Oud-PvdA-partijvoorzitter Michiel van Hulten noemt het een moedig besluit van Cohen "omdat het veel van je vraagt om toe te geven dat je niet geschikt bent. Dit maakt het mogelijk nu snel een andere leider te kiezen die de strijd met het kabinet aan kan", aldus Van Hulten.

Doodzonde

Oud-PvdA-leider Wouter Bos zegt in een reactie: "Ik vind het verdrietig voor Job en een verlies voor de partij."

Rick Jonker, de voorzitter van de Jonge Socialisten: "We vinden het doodzonde dat hij weggaat en het komt door gekonkel in de fractie.'' De Jonge Socialisten willen nu een tussenfiguur als nieuwe leider en daarnaast leiderschapsverkiezingen voorafgaand aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl