NOS NieuwsAangepast

Wetenschapper in de politiek

Job Cohen (1947) was nog geen twee jaar politiek leider van de PvdA. Hij volgde vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 Wouter Bos op.

De ervaren politicus, oud-burgemeester van Amsterdam, werd geroemd om zijn bindende krachten. Hij werd gezien als dé man die het op drift geraakte Nederland in rustiger vaarwater kon brengen.

Te aarzelend

Maar al snel, tijdens de verkiezingscampagne, bleek dat hij in de harde Haagse werkelijkheid niet goed uit de verf kwam. Hij was te aarzelend, te vriendelijk en niet altijd scherp genoeg.

De PvdA werd de tweede partij in de Tweede Kamer, met een zetel minder dan de VVD. Ook zijn optreden tijdens de formatie was volgens velen niet gelukkig. Uiteindelijk kwam de PvdA in de oppositiebankjes terecht.

Daar was Job Cohen vaak het mikpunt van spot door PVV-leider Wilders. Die noemde Cohen onder meer 'de bedrijfspoedel van het kabinet', omdat de PvdA steun gaf aan plannen van het kabinet waar de gedoogpartner tegen was.

Hoogleraar

Cohen is van oorsprong jurist en wetenschapper. Hij was hoogleraar in Maastricht voordat hij in 1993 staatssecretaris van Onderwijs werd in het derde kabinet Lubbers. Die functie bekleedde hij een jaar.

In 1998 keerde hij terug in Den Haag als staatssecretaris van Justitie. Hij stond aan de basis van een nieuw, strenger asielbeleid.

In 2001 werd Cohen burgemeester van Amsterdam. Hij zag het als zijn belangrijkste taak om 'de boel bij elkaar te houden'. Zijn optreden na de moord op Theo van Gogh oogstte veel waardering. Hij wist escalatie te voorkomen.

Dieptepunt

In 2003 werd Cohen al eens naar voren geschoven als premierskandidaat van de PvdA. Toen ging dat niet door, omdat het CDA de verkiezingen won.

Ook twee jaar geleden haalde de PvdA-leiding hem naar Den Haag om het Torentje te veroveren. Inmiddels staat de PvdA in de peilingen op 14 zetels, een absoluut dieptepunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl