NOS NieuwsAangepast

Wulff moet vrezen voor zijn geld

In Duitsland is discussie ontstaan over het geld dat de afgetreden president Wulff nog tegoed heeft van de staat. Volgens de wet hebben bondspresidenten tot aan hun dood recht op "eergeld". Ze krijgen na hun aftreden hun salaris doorbetaald, maar voorwaarde is wel dat ze zijn teruggetreden om politieke of gezondheidsredenen. Velen betwijfelen of dat bij Wulff het geval is.

Wulff verdiende 199.000 euro per jaar. Daarnaast kreeg hij zo'n 280.000 euro per jaar vergoed voor onder meer een secretariaat, een persoonlijk attaché en een auto met chauffeur. Ook daarop houdt een afgetreden president tot zijn dood recht.

Persoonlijke redenen

Wulff trad vorige week af omdat zijn positie onhoudbaar was geworden vanwege een onderzoek naar corruptie. De 52-jarige Wulff was twintig maanden president.

Volgens sommige staatsrechtdeskundigen is Wulff afgetreden om persoonlijke en niet om politieke redenen. Daarom zou hij geen recht hebben op doorbetaling van zijn salaris.

Discussie

Ook het wetenschappelijk bureau van de Bondsdag - de Duitse Tweede Kamer - is tot die conclusie gekomen. Volgens het bureau is er alleen sprake van politieke redenen als die direct met het ambt van bondspresident te maken hebben. Wulff kwam in de problemen door contacten uit de tijd dat hij minister-president van Nedersaksen was.

Het is voor het eerst dat er discussie is over de 'Ehrensold'. Momenteel krijgen vier oud-presidenten salaris en kantoorkosten doorbetaald: Horst Köhler (68), Roman Herzog (76), Richard von Weizsäcker (91) en Walter Scheel (92). De laatste was president van 1974 tot 1979, en krijgt dus al 32 jaar zijn salaris doorbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl