NOS NieuwsAangepast

Eurozone bijeen over Griekenland

De ministers van Financiën van de eurozone die straks bijeenkomen in Brussel, kunnen opnieuw hun tanden zetten in het reddingsplan voor Griekenland. Verschillende onderdelen van het reddingsplan moeten dan tot één samenhangend pakket leiden.

Daarvoor moeten de ministers instemmen met een nieuwe lening aan Griekenland ter waarde van 130 miljard. Ook zal Griekenland overeenstemming moeten bereiken met de banken om tot schuldvermindering te komen.

Alleen als deze twee operaties slagen, krijgt Griekenland een beetje ruimte om economisch de zaken verder op orde te brengen en alle bezuinigingsplannen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Schuldenlast

Tot op de dag van vandaag geeft de Griekse overheid meer geld uit dan er binnenkomt. Zelfs als de schuldenlast en rentebetalingen niet worden meegenomen, geeft Griekenland te veel uit. Volgens berekeningen uit december 2011 zou daar in de loop van het jaar verandering in moeten komen. Of dat ook echt gaat lukken, moet nog blijken.

Voorwaarde daarvoor is in ieder geval dat Griekenland vanuit Europa genoeg geld leent om rente en aflossingen te kunnen betalen op staatsobligaties. Terwijl ze tegelijkertijd een overeenkomst sluit met de eigenaren van diezelfde staatsobligaties om de schuldenlast fors te verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl