NOS NieuwsAangepast

Handelstekort Japan naar record

Het handelstekort van Japan is in januari opgelopen naar 1475 miljard yen, ruim 14 miljard euro. Dat is het hoogste bedrag dat sinds 1979 ooit in één maand is geregistreerd. Voor die tijd werden deze cijfers niet bijgehouden in Japan.

Het tekort op de handelsbalans betekent dat Japan voor miljarden meer invoert dan dat het land uitvoert. De export van goederen daalde afgelopen maand met 9,3 procent tot 4510 miljard yen (43 miljard euro), terwijl de import met bijna 10 procent groeide.

De uitvoer liep vooral terug door afnemende vraag naar halfgeleiders en andere elektronische apparaten. Japan lijdt onder de hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar en de euro. Die maakt Japanse producten voor buitenlandse consumenten duurder.

Ook heeft het land te kampen met hoge kosten voor de import van brandstoffen. Japan is voor een belangrijk deel van zijn energiebehoefte afhankelijk van kerncentrales, maar die zijn na de tsunami en de daaropvolgende nucleaire ramp afgelopen jaar van het elektriciteitsnet gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl