NOS NieuwsAangepast

Merkel maakt weg vrij voor Gauck

Joachim Gauck wordt de nieuwe president van Duitsland. Daarover zijn de regeringspartijen CDU, CSU en FDP en de linkse oppositiepartijen SPD en de Groenen het eens geworden.

Op een persconferentie droeg bondskanselier Merkel Gauck officieel voor als kandidaat. De Duitse president heeft een ceremoniële functie.

Regeringscrisis afgewend

Met de beslissing om Gauck te benoemen is in Duitsland een regeringscrisis afgewend. In de coalitie was onenigheid ontstaan over de opvolging van de opgestapte president Christian Wulff.

De oppositiepartijen SPD en Groenen steunden de onafhankelijke kandidaat Joachim Gauck, net als de liberale regeringspartij FDP. Voor bondskanselier Angela Merkel was Gauck onbespreekbaar, maar onder grote druk heeft ze haar verzet opgegeven.

Mensenrechtenactivist

Joachim Gauck (72) is een vroegere Oost-Duitse mensenrechtenactivist. Wulff werd twee jaar geleden in zijn strijd tegen Gauck tot president gekozen dankzij steun van Angela Merkel.

Vanavond zou er topoverleg zijn in het kantoor van de bondskanselier in Berlijn. Leiders van de regeringspartijen en de oppositie zouden aanwezig zijn, maar het overleg ging niet door omdat Merkel voor aanvang overstag ging.

Brede steun

De meeste Duitsers steunen Gauck, blijkt uit een enquête van het Duitse blad Bild am Sonntag. Merkels CDU steunde aanvankelijk de kandidatuur van oud-VN-topman Klaus Töpfer (CDU).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl