NOS SchaatsenAangepast

Wüst pakt wereldtitel allround

Ireen Wüst is in Moskou voor de derde keer wereldkampioene allround geworden.

De titelverdedigster won in de Krylatskoje-hal geen enkele afstand, maar toonde zich met een derde en drie tweede plaatsen wel veruit de beste allroundster van het hele veld.

De meeste tegenstand kreeg de 25-jarige Brabantse van stayer Martina Sábliková en sprintster Christine Nesbitt . De Tsjechische won als verwacht de drie en vijf kilometer en de Canadese was de beste op de 500 en de 1.500 meter.

Wüst mocht op de 5 km 11,85 verliezen op Sábliková. In een rechtstreeks duel reed ze tot 3.000 meter aan de leiding, waarna Sábliková slechts 3,65 wist te winnen.

"Man, man, man, wat een toernooi"

"Ongelooflijk!", juichte Wüst nadat Nesbitt in de slotrit 15,80 langzamer was en met brons genoegen moest nemen.

Bij de EK op de openluchtovaal in Boedapest had de Brabantse nog veel moeite met de omstandigheden en eindigde ze, nadat ze op de vijf kilometer liefst 21,21 had verloren op Sábliková, als derde. Nu pareerde ze de aanval van de Tsjechische moeiteloos.

"Ik moest de vijf kilometer van mijn leven rijden en dat heb ik gedaan. Het licht ging wel een beetje uit in de laatste ronden, maar man, man, man,wat een toernooi!"

Op de ranglijst aller tijden heeft ze nu alleen Gunda Niemann (acht titels), Karin Kania (vijf) en Inga Artamonova en Atje Keulen-Deelstra (vier) nog voor zich.

De Vries knap vierde

Achter Wüst, Sábliková en Nesbitt legde WK-debutante Linda de Vries knap beslag op de vierde plaats. Ze evenaarde daarmee de klassering die ze in januari op haar eerste EK behaalde.

"Vorig jaar was ik bij beide toernooien nog reserve en nu word ik gewoon twee keer vierde", jubelde De Vries die vooraf al tevreden was geweest met een toptienklassering.

De 24-jarige De Vries werd op de drie en vijf kilometer derde achter Sábliková en Wüst, reed persoonlijke records op de 500 en 3.000 meter en bleef op de 5.000 meter 0,01 van haar PR verwijderd.

Marrit Leenstra deed nog wel mee aan de 1.500 meter, waarop ze als zesde eindigde. Dee rijdster van Team Hart, die al het hele weekeinde ziek, zwak en misselijk was, meldde zich echter af voor de afslotende afstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl