NOS NieuwsAangepast

'Friso geen schedelbasisfractuur'

De behandelend arts van prins Friso heeft tegen een NRC-journalist gezegd dat de prins geen schedelbasisfractuur heeft. Gisteren meldden Oostenrijkse media onbevestigde berichten dat de prins zo'n verwonding zou hebben opgelopen.

Het probleem is volgens de arts de ademnood waarin Friso verkeerde nadat hij was bedolven onder een lawine. Aan zijn lichaam zou hij verder geen verwondingen hebben.

Volgens de arts heeft de reanimatie van de prins "vrij lang" geduurd. De arts wilde niet zeggen hoe lang precies.

Lichaamstemperatuur gunstig

De prins lag gisteren zo'n 20 minuten onder de sneeuw voordat hij werd gered. Zijn lichaamstemperatuur was 32 graden, zei de neurochirurg tegen NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die toevallig in Innsbruck is. Ze kwamen gisteravond met elkaar in gesprek via haar man, ook een neurochirurg.

"De arts kwam net van de intensive care af. Hij had naar de ct-scan gekeken. Ik kreeg geen heel specifieke informatie te horen, maar de arts vertelde wel dat er geen zwelling te zien is in de hersenen van de prins. Dat is positief nieuws", zegt Koelewijn.

Het feit dat de lichaamstemperatuur van de prins 32 graden was toen hij werd gevonden, is volgens de artsen onder de bewuste omstandigheden redelijk gunstig. Bij een temperatuur die lager is dan normaal kan het lichaam met minder zuurstof toe.

In slaap gehouden

Volgens de arts wordt Friso de komende dagen in slaap gehouden. "Zijn lichaam wordt op een lage temperatuur gehouden, waardoor minder zuurstof nodig is. Andere gassen in het bloed krijgen dan niet de kans om schade aan te brengen", zegt Koelewijn.

De grootste vraag zou zijn hoe het brein zich houdt onder het zuurstoftekort. Om zuurstof naar de organen te brengen, zetten vaten zich uit. Het gevaar is dat ze dan gaan lekken en de weefsels in het lichaam opzwellen. Als dat in het brein gebeurt, kan dat dodelijk zijn.

"De hersenen zwellen dan tegen de schedel aan. Omdat het weefsel nergens heen kan, worden uiteindelijk alle vaten dichtgedrukt. Dan gaat het mis", zegt Koelewijn.

Het kan nog 24 uur duren voordat duidelijk is of de hersenen opzwellen. Als dat niet gebeurt, is dat volgens de arts "een goed teken". Vandaag wordt een mri-scan van prins Friso gemaakt. Op een ct-scan die gisteren gemaakt werd, waren volgens de arts "geen bijzonderheden te zien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl