NOS NieuwsAangepast

'50% overlevingskans na lawine'

Prins Johan Friso vecht in Oostenrijk voor zijn leven, nadat hij door een lawine bedolven werd. Zijn toestand is kritiek, maar stabiel.

Volgens lawinedeskundige Rolf Westerhof is de kans dat iemand een lawine overleeft ongeveer 50 procent. Maar dat verschilt per geval, zegt hij. "Het heeft met de snelheid en grootte van de lawine te maken, maar ook hoe je hoofd terechtkomt."

Prins Friso wordt mogelijk kunstmatig in een coma gehouden. Dat is een veel gebruikte procedure, vertelt reanimatie-expert Ank van Drenth op het Radio 1 Journaal. Ze zegt dat het eerste uur na het ongeluk cruciaal is.

"Vaak worden slachtoffers kunstmatig in coma gebracht, om de vitale organen te beschermen. Dat heeft allemaal te maken met het herstel van hart en longen en de hersenfunctie. Na 24 uur wordt het lichaam weer op lichaamstemperatuur gebracht." Pas dan zal volgens Drenth blijken hoe de prins eraan toe is.

Lawinewaarschuwing

In het skigebied in Tirol was lawinewaarschuwing 4 afgegeven. Dat is de op een na hoogste waarschuwing. Volgens lawine-expert Westerhof is het onverstandig om dan buiten de pistes te gaan skiën. "Zodra je de piste verlaat, is het extreem gevaarlijk."

"Op de piste is het skigebied verantwoordelijk voor je veiligheid. Er worden daar allemaal maatregelen genomen om het gebied veilig te houden. Ze schieten bijvoorbeeld preventief lawines af, of sluiten pistes, als het niet veilig is. Dat gebeurt daarbuiten niet."

Buiten de pistes kun je zelf een lawine veroorzaken, zegt Westerhof. "In ruim negentig procent van de gevallen worden de lawines veroorzaakt door de skiërs zelf. Ze zijn zelf een schakel in de reacties die leiden tot een lawine. De skiër maakt een verbinding tussen sneeuwlagen kapot, waardoor de boel kan gaan glijden."

Beste artsen

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in een verklaring dat volgens de behandelend artsen pas over enkele dagen een prognose kan worden gegeven over de gezondheid van Friso. Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl