Kramer en Wüst: favorieten of niet?

"De kans bestaat natuurlijk altijd, maar het is zeker geen zekerheidje, zoals het in het verleden soms wel was." Aan de vooravond van de WK allround in Moskou is Sven Kramer in zijn column in de Telegraaf duidelijk over de kansen op zijn vijfde wereldtitel.

De regerend Europees kampioen weet dat hij door de buitenwacht als de topfavoriet wordt gezien, maar zelf heeft hij allerminst het idee dat het kampioenschap al in binnen is.

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar werd hij op de vijf kilometer geklopt door Bob de Jong en was zijn optreden in de troosteloze B-groep verre van overtuigend. Kramer ruziet al weken met zijn materiaal en heeft meer moeite met het herstel van zijn lichaam dan in zijn gloriejaren.

Drie concurrenten

Hij probeert de hooggespannen verwachtingen te temperen en noemt zelf nog drie andere kampioenskandidaten.

Jan Blokhuijsen Volgens Kramer komt het grootste gevaar uit zijn eigen ploeg. Blokhuijsen werd tijdens de EK in Boedapest tweede, weliswaar op ruime achterstand van zijn ploeggenoot.

Over vier afstanden gezien is de 22-jarige Noord-Hollander stabieler dan Kramer. In Boedapest pakte hij de grootste winst op de 500 meter (derde plaats), om vervolgens op alle afstanden in de top drie te eindigen. Blokhuijsen is fit en heeft zich in de schaduw van zijn concurrenten kunnen voorbereiden op dit toernooi. Vorig jaar sprak hij al overtuigd: "Ik kan het EK winnen". Bij gebrek aan concurrentie buiten Europa, zou hij het nog wel eens groter kunnen gaan aanpakken.

Havard Bøkko Vallen de prestaties van Havard Bøkko het ene toernooi nog tegen, dan kan dat het volgende moment ineens anders zijn. In Boedapest werd de Noor derde, maar bezorgde hij Kramer en Blokhuijsen weinig kopzorgen. Vorige week liet hij tijdens de WB-wedstrijden in Hamar zien in een steeds betere vorm te raken. Op de 1.500 meter werd hij tweede, net achter Shani Davis, maar ruim voor Kramer en Koen Verweij.

Ivan Skobrev De regerend wereldkampioen Ivan Skobrev liet Boedapest links liggen om goed voor de dag te kunnen komen in zijn eigen Moskou. De Rus herstelde van een schouderblessure, maar overtuigde de afgelopen weken nog niet. Op de 1.500 meter in Hamar werd hij slechts achtste. Volgens Kramer is het onwaarschijnlijk dat Skobrev zijn titel zal prolongeren: "Als hij wint verrast hij wel. Hij staat voor mij op de vierde plaats."

Een andere winnaar zou Kramer dus zeker als een grote verrassing zien. Mocht het gebeuren, dan zijn Ted-Jan Bloemen, Koen Verweij, Alexis Contin en Jonathan Kuck de kanshebbers.

Gevecht Wüst-Sábliková

Ook bij de vrouwen heeft de TVM-ploeg een grote favoriet in de gelederen. Ireen Wüst werd danwel derde tijdens de EK allround, haar vorm is sindsdien stijgende. De generale repetitie in Hamar was uitstekend, met een zege op de 1.500 meter en een sterke race op de drie kilometer (derde plaats).

Daarnaast ligt de binnenbaan van Moskou haar stukken beter dan het zware buitenijs van Boedapest. Voor haar belangrijkste concurrente, Martina Sábloková, geldt precies het tegenovergestelde. Wüst is zelf in ieder geval vol vertrouwen. Op Twitter laat ze het woord 'topvorm' vallen. En: "Net een toptraining op het ijs gehad! Voelt goed! Ik ben er klaar voor! Even wachten tot het morgen is...!"

Naast Sábliková lijken er niet zoveel kapers op de kust. Claudia Pechstein, tweede op de EK, is net op tijd hersteld van stevige nekklachten en voor Chistine Nesbitt lijken de lange afstanden een martelgang te worden. Marrit Leenstra verkeert net als Wüst in uitstekende vorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl