NOS NieuwsAangepast

Prins Friso in levensgevaar

Prins Johan Friso is op skivakantie in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Volgens een verklaring van de RVD is zijn toestand stabiel, maar is de prins (43) "niet buiten levensgevaar". Oostenrijkse media melden dat Johan Friso een schedelbasisfractuur zou hebben.

De prins was aan het begin van de middag met een vriend buiten de piste aan het skiën, toen de twee werden getroffen door een lawine. De sneeuwmassa was 30 tot 40 meter breed. De vriend van de prins kon na de lawine alarm slaan.

De NOS brengt de komende uren extra uitzendingen op radio en televisie. Morgenochtend zijn er extra Journaals vanaf 07.00 uur. U kunt de uitzendingen ook volgen via Journaal24 of lees het liveblog met de laatste ontwikkelingen.

Intensive care

Reddingsteams konden prins Friso na 20 minuten onder de sneeuw vandaan halen. Daarna werd hij per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Innsbruck. Op de piste raakte verder niemand gewond.

De prins ligt op de intensive care van het ziekenhuis. Koningin Beatrix en prinses Mabel, zijn vrouw, zijn daar bij hem.

Geen veiligheidssysteem

Johan Friso droeg tijdens het ongeluk geen veiligheidssysteem tegen lawines. Zijn vriend had wel zo'n zogenoemd ABS-systeem bij zich en bleef daardoor ongedeerd. De prins had wel een zendertje in zijn jas dat een signaal uitzendt. Daardoor kon hij snel worden gevonden.

Friso was met zijn vrouw en twee dochters op wintersport in Lech, waar de Oranjes elke winter verblijven. Hij is een zeer ervaren skiër en kent ook het gebied in Lech goed, maar de afgelopen dagen heeft het er zwaar gesneeuwd. In het gebied gold een lawinewaarschuwing niveau 4, die serieus gevaar buiten de piste oplevert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl