NOS NieuwsAangepast

Christian Wulff: de affaires

Verschillende beschuldigingen aan het adres van de Duitse bondspresident Christian Wulff hebben gezorgd voor zijn aftreden. Dat heeft hij vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie.

Wulff stond al tijden onder grote druk omdat hij in zijn tijd als premier van Nedersaksen, van 2003 tot 2010, gunsten van bevriende ondernemers zou hebben aangenomen.

Hieronder een overzicht van alle beschuldigingen aan het adres van Wulff.

Vakantie

In 2007 zou Wulff samen met filmproducent David Groenewold vakantie hebben gevierd op het eiland Sylt. De vakantie werd betaald door Groenewold, die met een van zijn bedrijven een kredietgarantie van 4 miljoen euro had gekregen van Nedersaksen. Volgens zijn advocaat heeft Wulff later de rekening contant terugbetaald.

Ook zou Groenewold in 2009 hotelkamer betaald hebben voor een duurdere hotelkamer die Wulff wilde. Die 400 euro zou Wullf later hebben teruggegeven. Justitie in Hannover onderzoekt de zaak.

Woordvoerder

Justitie verdenkt Olaf Glaeseker, Wulffs vroegere woordvoerder, ervan gratis vakanties te hebben verkregen van Manfred Smidt. De eventmanager had met een door de deelstaat gesubsidieerd feest veel geld verdiend.

Lening

In Nedersaksen onderzoekt het parlement of Wulff het verbod op het aannemen van geschenken heeft overtreden. In 2008 kreeg hij een lening van Edith Geerkens, een bevriende zakenvrouw. Met die 500.000 euro betaalde Wulff zijn huis. De voormalige bondspresident ontkende in het parlement de band met Geerkens.

De lening krijgt waarschijnlijk geen strafrechtelijk gevolg. Wel zou hij in het parlement verkeerd hebben geïnformeerd.

Hypotheek

Om zijn lening bij Geerkens te kunnen aflossen, sloot Wulff in maart 2010 een hypotheek af bij de BW-Bank tegen een goedkope rente. Justitie ziet hier geen zaak in.

Dreigtelefoontje

In december 2011 probeerde Wulff de publicatie van een artikel in Bild te voorkomen. De krant schreef over de leningen van de toenmalige bondspresident. Hij dreigde met "oorlog tegen de krant" en "juridische stappen" als Bild over zou gaan tot publiceren.

Later bood Wulff zijn excuses aan, maar hij ontkende dat het om een dreigtelefoontje ging.

Privéreizen

In december 2011 kwam Wulff met een lijst met zes privéreizen naar bevriende ondernemers, waar hij tussen 2003 en 2010 gratis te gast was.

Jamfabrikant

In 2010 kreeg Wulff een gratis hotelovernachting van Zentis, een jamfabrikant waar hij enkele weken eerder bij een jaarvergadering een toespraak had gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl