NOS VoetbalAangepast

Speelronde 22: kelderkraker in Doetinchem

In de eredivisie staat zaterdagavond de degradatiewedstrijd De Graafschap tegen VVV-Venlo op het programma. Of er een winnaar komt is echter nog maar de vraag.

De Superboeren verloren namelijk hun laatste vijf thuisduels, terwijl de laatste uitzege van VVV al weer een eeuwigheid geleden lijkt. Sinds de winst bij Willem II (4-1) op 5 november 2010 wisten de Limburgers al twintig uitduels op rij niet te winnen. De laatste achttien werden zelfs verloren.

De Graafschap staat momenteel laatste en heeft drie punten achterstand op VVV. De ploeg van trainer Andries Ulderink lijkt echter de beste papieren te hebben om met de zege aan de haal te gaan. Zo wonnen de Doetinchemmers eind november met 2-1 in Venlo, leverden ook de laatste drie thuisduels met VVV (2011, 2007 en 1991) een overwinning voor De Graafschap op en kreeg VVV al dertig uitwedstrijden op rij een tegendoelpunt te verwerken.

Rose loert op honderdste goal

Bij De Graafschap gaat Yuri Rose op jacht naar zijn honderdste competitiegoal in het betaald voetbal. In veertien eerdere duels met VVV was de spits zes keer trefzeker. De Limburgers moeten het stellen zonder Bryan Linssen, die zijn tweede van vier wedstrijden schorsing uitzit.

Ulderink weet nog niet of hij kan beschikken over keeper Joost Terol en verdediger Purrell Fränkel. Terol meldde zich vrijdag ziek en Fränkel liet deze week een wasmachine op zijn teen vallen.

ADO-Excelsior

Behalve De Graafschap-VVV staat zaterdag om 19.45 uur nog een duel in de onderste regionen van de eredivisie op het programma: ADO Den Haag-Excelsior. De Rotterdammers staan tussen De Graafschap en VVV op de zeventiende plaats en kunnen de punten dus goed gebruiken. Dan moet er worden gebroken met de trend van dit seizoen, want de Rotterdammers wonnen nog geen enkele uitwedstrijd.

ADO zal bovendien uit zijn op revanche, want de laatste thuiswedstrijd ging met 6-0 verloren tegen AZ. De Hagenaars missen de geschorste Christian Supusepa.

Enkele statistieken

- Heerenveen kan de eerste club worden sinds PSV in het seizoen 1998/1999, die in de alle 22 wedstrijden sinds de start van het seizoen heeft gescoord. De reeks van PSV eindigde toen op 29, twee wedstrijden minder dan Ajax in 1997/1998. - RKC-speler Guy Ramos is hard op weg naar het record van meeste gele kaarten in een eredivisieseizoen. Na 21 speelronden kreeg de verdediger al negen keer geel. Het record van elf kaarten staat op naam van Raymond Atteveld, Barry van Galen, Aleksandar Rankovic, Jorge Acuña en Mihai Nesu. - FC Groningen, momenteel matig in vorm, heeft al acht eredivisieduels tegen PSV niet gewonnen. In thuiswedstrijden kwam het de laatste drie keer niet tot scoren en dan mist de ploeg ook nog eens de geschorste Tim Sparv, Virgil van Dijk en Maikel Kieftenbeld. - Ajax verloor in 35 thuisduels nog nooit van NEC. Maar er is hoop voor de Nijmegenaren: Ajax won dit seizoen minder dan de helft van zijn thuiswedstrijden (vier van de negen) en dat is pas één keer eerder voorgekomen (1964/1965). - Na 21 speelronden staat Vitesse op de zevende plaats maar won nog geen enkele wedstrijd tegen de clubs die hoger staan. In de thuiswedstrijden tegen FC Twente werd bovendien al sinds 2002 niet meer gewonnen. - FC Twente scoorde dit seizoen het vaakst van alle clubs met het hoofd: veertien goals. Vitesse was (net als drie andere clubs) het minst vaak succesvol met het hoofd. Van de drie goals werd er zelfs eentje in eigen doel gemaakt door een verdediger van VVV.

Programma speelronde 22

Vrijdag, 20:00 uur: sc Heerenveen - NAC Breda

Zaterdag, 18:45 uur:Feyenoord - RKC Waalwijk19:45 uur: ADO Den Haag - Excelsior RotterdamDe Graafschap - VVV-Venlo20:45 uur: Heracles Almelo - Roda JC Kerkrade

Zondag, 12.30 uur:FC Groningen - PSV14:30 uur:FC Utrecht - AZAjax - NEC16:30 uur:Vitesse - FC Twente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl