NOS NieuwsAangepast

Moslimgeleerde in Nederland

De omstreden moslimgeleerde Haitham al-Haddad is in Nederland aangekomen.

Hij neemt vanavond deel aan een debat in De Balie in Amsterdam. Al-Haddad gaat onder meer met het Tweede-Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks in gesprek. Hij zou eerst spreken op een symposium van de Vrije Universiteit. Maar volgens de universiteit is er zoveel ophef over de denkbeelden van al-Haddad, dat een academisch debat niet meer mogelijk is.

Al-Haddad is lid van een Britse sharia-rechtbank en zou kwetsende uitspraken hebben gedaan over Joden, christenen en vrouwen.

Opstelten

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei dat hij de komst van de man naar Nederland echt niet kon voorkomen. Dat was een moeilijke beslissing, want het zijn verwerpelijke uitspraken, zei Opstelten. Maar er is geen direct gevaar voor de openbare orde, en daarom kan de man niet worden tegengehouden, aldus de minister. Hij benadrukte dat de burgemeester van Amsterdam en het Openbaar Ministerie in de gaten houden wat er nu verder gebeurt.

Als de geleerde in Amsterdam discriminerende uitspraken doet, kun je hem mogelijk strafrechtelijk aanpakken, voegde minister Leers eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl