NOS NieuwsAangepast

Onderbroekterrorist levenslang

De Nigeriaan die met Kerst 2009 een vliegtuig boven Detroit wilde opblazen, heeft levenslang gekregen. De 25-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab raakte bekend als onderbroekterrorist, omdat zijn bom in zijn onderbroek was genaaid.

De 25-jarige Nigeriaan was in Amsterdam aan boord gegaan van een vliegtuig van Northwest Airlines, dat Detroit als eindbestemming had. Kort voor aankomst probeerde hij de bom tot ontploffing te brengen.

De bom ging niet af, maar wel vloog de kleding van de man in brand. Daarbij liep hij ernstige brandwonden op. Een Nederlandse passagier overmeesterde hem.

Schuldbekentenis

De man had in oktober schuld bekend. Hij had zich laten inspireren door een Amerikaanse al-Qaidaleider, die in Jemen verbleef. Die werd vorig jaar gedood, bij een Amerikaanse drone-aanval.

In zijn spreektijd voor het vonnis werd uitgesproken vertelde Abdulmutallab dat hij met zijn daad wraak had willen nemen voor "de aanvallen van de VS op moslims". Een aantal van de 289 inzittenden van het vliegtuig was vandaag bij de uitspraak aanwezig.

Eerder deze week had zijn advocaat de rechter verzocht geen levenslang op te leggen. Hij argumenteerde dat omdat er geen mensen waren omgekomen, levenslang een te zware straf zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl