NOS SportAangepast

Jeremy Lin beleeft American Dream

Hij is op dit moment de revelatie van de NBA, Jeremy Lin. De zoon van Taiwanese immigranten beleeft bij de New York Knicks zijn American Dream.

Het wordt 'Linsanity' genoemd in het Amerikaanse basketbal; de plotselinge populariteit van de jonge basketballer Jeremy Lin. Aan het begin van het verlate NBA seizoen gaf niemand nog een cent voor zijn kansen; nu is hij één van de populairste spelers van de NBA.

Als zoon van Taiwanese immigranten studeerde de 23-jarige Lin aan Harvard. Daar kwam hij uit voor het basketbalteam, maar slaagde er daarna bij verschillende clubs in de NBA niet in aan de bak te komen.

In 2010 werd Lin niet gekozen tijden de jaarlijkse draft waarna hij uiteindelijk toch voor twee jaar kon tekenen bij Golden State Warriors.

Daar werd hij twee maanden geleden weggestuurd omdat de Warriors geld wilden vrijmaken voor het aantrekken van een andere speler. Daarop vertrok Lin naar Houston Rockets maar ook daar werd hij om dezelfde reden weggestuurd.

New York Knicks

Drie dagen later kwamen de Knicks op zijn pad. In eerste instantie had hij er zelf weinig vertrouwen in. Hij vond het niet de moeite waard een huis in New York te kopen en sliep dus op de bank bij zijn broer.

Maar bij de Knicks greep hij wel zijn kans. Mede door de vele blessures kwam Lin aan de bak. In de vijf wedstrijden waarin hij mocht starten, scoorde hij meer punten dan enige andere speler ooit deed in zijn eerste vijf optredens in de NBA. Ook was hij met enkele beslissende scores zijn gewicht in goud waard voor de Knicks.

Zo maakte hij tegen Toronto Raptors (90-87) een halve seconde voor het einde een driepunter en was hij met 38 punten tegen de Los Angeles Lakers (92-85) van superster Kobe Bryant de grote man. Mede hiermee hielp hij eigenhandig de Knicks door een lastige periode heen en 'Linsanity' was geboren.

'Linsanity'

De gekte die er is ontstaan na de opmars van Jeremy Lin is ook niet onopgemerkt gebleven bij de eigenaren van New York Knicks en bij de fans. Op dit moment rijzen de ticketprijzen voor de wedstrijden van New York Knicks de pan uit en is een compleet wedstrijdtenue van Lin op Ebay gezet. Prijs: 100.000 dollar.

American Dream

Er zijn meerdere redenen voor de populariteit van Lin. Ten eerste is hij een typisch voorbeeld van de American Dream. Lin laat zien dat door hard werken, doorzettingsvermogen en, misschien wel het belangrijkste voor Lin zelf, geloof in God, zelfs voor een immigrant alles mogelijk is. Daarnaast zijn er in de NBA weinig Aziatische spelers, laat staan Amerikaanse Aziaten. Deze groep staat juist bekend als weinig sportief. Dat Lin nu laat zien dat het ook anders kan, is voor velen een bron van inspiratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl