NOS NieuwsAangepast

Opstelten: Haddad mag komen

De omstreden moslimgeleerde Haitham al-Haddad mag naar Nederland komen. Minister Opstelten zegt dat hij alle mogelijkheden heeft onderzocht om dat te voorkomen, maar dat hij geen kans ziet om hem tegen te houden. Zijn uitspraken vormen onvoldoende grond om hem de toegang tot Nederland te ontzeggen, aldus Opstelten.

Al-Haddad is lid van een Britse sharia-rechtbank en zou kwetsende uitspraken hebben gedaan over Joden, christenen en vrouwen. Een Kamermeerderheid zei gisteren dat hem de toegang tot Nederland moet worden ontzegd.

Opstelten noemt de uitspraken van de geleerde verwerpelijk. Maar volgens Europese regels kan een EU-burger alleen de toegang worden geweigerd als hij een actueel, werkelijk en ernstig gevaar vormt voor een fundamenteel belang van de samenleving. Zijn verwerpelijke uitspraken zijn onvoldoende aanwijzing dat zo'n gevaar aan de orde is, schrijft Opstelten aan de Kamer. Er wordt ingegrepen als zo'n gevaar zich alsnog voordoet, aldus de minister.

Juridische stappen

Eerder vandaag liet al-Haddad zelf al weten dat hij hoe dan ook naar Nederland komt. Hij zou zelfs bereid zijn om via juridische stappen zijn toegang tot Nederland af te dwingen.

De shariageleerde zou eerst spreken op een symposium van de Vrije Universiteit. Maar volgens de universiteit is er zo veel ophef over de denkbeelden van al-Haddad dat een academisch debat niet meer mogelijk is. De Balie heeft daarop aangeboden het debat een plek te geven.

GroenLinks-Kamerlid Dibi is bereid met al-Haddad in debat te gaan in De Balie. Hij doet dat uit protest tegen wat hij noemt de 'censuurcoalitie'. "Ik vind dat hij weerzinwekkende misschien wel walgelijke opvattingen heeft, maar ik vind ook dat hij dat soort opvattingen mag hebben. En dat dat soort mensen niet geweerd moet worden, maar weerwoord verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl