Puik AZ verzuimt afstand te nemen

AZ heeft Anderlecht in de eerste wedstrijd van de tweede ronde in de Europa League bij vlagen weggespeeld. Met de karige 1-0 zege in Alkmaar deed het zichzelf dan ook danig tekort.

Vooraf probeerde AZ-trainer Gertjan Verbeek de Belgen in de favorietenrol te drukken, maar op het veld was daar weinig van terug te zien. Anderlecht worstelde met het technische surplus van AZ en werd over de flanken continu door Roy Beerens, Brett Holman en Simon Poulsen voorbijgelopen.

De Alkmaarders legden voor rust enkele prachtige aanvallen op de mat en één ervan was doeltreffend; na een knappe voorzet van Poulsen volleyde Adam Maher van dichtbij beheerst binnen.

Anderlecht volstrekt ongevaarlijk

AZ had in het vervolg snel afstand moeten nemen, maar vooral Charlison Benschop had niet altijd het geluk aan zijn zijde. Zo verzuimde de hardwerkende aanvaller pal voor rust van dichtbij te scoren.

In de tweede helft ging AZ aanvankelijk op dezelfde voet verder; de excellerende Maarten Martens bleef strooien met verfijnde passjes. Het vervolg liet echter steeds vaker te wensen over.

Het volstrekt ongevaarlijke Anderlecht kreeg in de slotfase zowaar een kans. Op de kopbal van Guillaume Gillet reageerde doelman Esteban echter alert. Het slotakkoord was weer voor AZ. Jozy Altidore en Martens probeerden het met een afstandsschot, maar de meer dan verdiende 2-0 bleef uit.