NOS NieuwsAangepast

Haddad komt 'hoe dan ook'

De omstreden moslimgeleerde Haitham al-Haddad wil morgen hoe dan ook naar Nederland komen, om een lezing te geven in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

"Ik heb geen informatie ontvangen dat ik niet zou mogen gaan. En bovendien vind ik het een mooi land, dus ik wil er graag heen", zei de shariageleerde tegen NOS-correspondent Arjen van der Horst.

De shariageleerde zou eerst spreken op een symposium van de Vrije Universiteit. Maar volgens de universiteit is er zo veel ophef over de denkbeelden van al-Haddad dat een academisch debat niet meer mogelijk is. De Balie heeft daarop aangeboden het debat een plek te geven.

GroenLinks-Kamerlid Dibi is bereid morgen met de geleerde in debat te gaan in De Balie. Hij doet dat uit protest tegen wat hij noemt de "censuurcoalitie."

Komst verbieden

De Nederlandse regering onderzoekt nog of er een verbod op de komst van Al-Haddad kan komen. Een Kamermeerderheid heeft daar gisteren om gevraagd.

Als er inderdaad een reisverbod komt, overweegt Haddad juridische stappen. "Daar ga ik ernstig over nadenken. Ik heb het daar vandaag met mijn juridische adviseurs over gehad. Zij hebben het er over gehad en onderzoeken nu de hele zaak."

Vooruitlopend op het besluit van de regering heeft Haddad vanavond al contact gehad met de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam over een toespraak, morgenavond in de Balie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl