NOS NieuwsAangepast

40.000 keer 144 red een dier

Het telefoonnummer 144 voor dieren in nood is de afgelopen drie maanden 42.490 keer gebeld. In ongeveer een kwart van de gevallen leidde dat ook tot actie.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten kwamen er veel telefoontjes binnen van mensen die niet zeker wisten of er sprake was van dierenmishandeling. "We kregen tijdens de afgelopen vorstperiode veel telefoontjes binnen over dieren die buiten stonden", zegt woordvoerder Ed Kraszewski. "De bellers wilden weten of dat onder dierenmishandeling viel."

In 10.457 gevallen leidde een melding tot ingrijpen. De dierenpolitie werd ingeschakeld bij 45 procent van de doorverwezen meldingen. In 15 procent van de gevallen werd de zaak overgedragen aan de lokale politie. In de overige gevallen werd een beroep gedaan op de dierenbescherming, de Voedsel- en Warenautoriteit of de dierenambulance.

Voor de zekerheid

Volgens Kraszewski was in driekwart van de gevallen snel duidelijk dat verdere actie niet nodig was. "Onze operators schatten de situatie aan de telefoon direct in. Sommige mensen belden tijdens de regenbuien rond de jaarwisseling over paarden die met hun hoeven in het water stonden. Als het hele weiland onder water staat, grijpen we in. Als er vijftien meter verderop gewoon droge grond te vinden is, laten we het gaan."

"Mensen weten niet altijd zeker of ze te maken hebben met mishandeling of verwaarlozing. Ze bellen voor de zekerheid", aldus de woordvoerder.

Het telefoonnummer is 144 sinds afgelopen november in gebruik. In januari startte een publiekscampagne waarin mensen werden opgeroepen dierenleed te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl