NOS NieuwsAangepast

KPN: 450 schademeldingen

KPN heeft sinds afgelopen maandag 450 meldingen ontvangen van mensen die zeggen financiële schade te hebben geleden door het afsluiten van hun e-mail. Een half miljoen mensen heeft na alle commotie bij de telecomprovider het wachtwoord veranderd. Dat heeft Eelco Blok, de bestuursvoorzitter van KPN, tegen de NOS gezegd.

Blok heeft vanmiddag achter gesloten deuren de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie geïnformeerd over de problemen bij de provider. Hij gaf aan dat KPN steken heeft laten vallen bij het beveiligen van de eigen systemen.

Maar hij noemt het hacken "een breder probleem" waar ook andere bedrijven de dupe van worden. Zo werd ook Philips onlangs slachtoffer van computerkrakers. Blok: "Ik denk dat we in Nederland meer aandacht moeten hebben voor alertheid en bewustheid op cybersecurity-gebied".

Blokkeren

KPN besloot vorig weekend om 2 miljoen e-mailaccounts te blokkeren, omdat er login-gegevens van ruim 500 KPN-klanten op internet zouden staan. Die bleken later afkomstig te zijn van een hack bij webwinkel Baby-Dump.nl.

Halverwege januari werd KPN zelf gehackt. Een hacker drong zo diep in de systemen door, dat hij klantgegevens van de provider kon inzien. In het uiterste geval had zelfs de dienstverlening in gevaar kunnen komen.

Er waren volgens Blok enige tijd zorgen over de continuïteit van de dienstverlening: "Er waren risico's en we hebben alle risico's geïdentificeerd en daar hebben we de juiste maatregelen op genomen". Blok heeft niet overwogen de aandeelhouders te waarschuwen.

Van beide hacks is nog niet duidelijk wie ervoor verantwoordelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl