NOS NieuwsAangepast

'Er is hier extreem lawinegevaar'

Het is zelfs verboden het dorp in of uit te lopen in verband met extreem lawinegevaar, schrijven twee Nederlandse wintersporters, Jippe Tinga en Pascal Gerits. Ze zijn ingesneeuwd in het dorp Stuben am Arlberg in Oostenrijk, een skigehucht van 30 huizen.

"De sneeuw is drie meter dik. Op de daken van de auto's ligt een meter sneeuw. Alle toeristen helpen om de sneeuw weg te scheppen en de auto's vrij te maken. De kinderen vermaken zich ondertussen uitstekend; ze maken glijbanen in de enorme bergen sneeuw."

Band

"Het is voor iedereen behelpen, want ook het personeel, zoals koks en schoonmakers, kunnen het dorp niet meer in. In de enige dorpswinkel is al bijna geen eten meer te krijgen. We proberen er met zijn allen wat van te maken."

"Het schept wel een band tussen alle gestrande toeristen. Onze hotel-eigenaresse Angelika van Haus Burgi doet er alles aan om het ons naar de zin te maken. Vanochtend hebben we haar geholpen de balkons sneeuwvrij te maken. We zijn nog bezig met het dak en de weg naar het hotel."

"Het is hier nu al de vijfde keer dit seizoen dat dit dorp is afgesloten van de buitenwereld. De enige skilift uit het dorp mag niet worden opengesteld. Het ernaast gelegen kerkje is vanochtend uitgegraven en wordt nu druk bezocht."

'Gesperrt'

De Nederlandse Astrid Beentjes is ook ingesneeuwd in het Oostenrijkse dorp.

"Gisteravond kregen we te horen dat de weg naar beneden door de politie 'gesperrt' was wegens lawinegevaar. Vanaf dat moment mocht dus niemand meer Stuben in of uit. De straat richting de weg naar het dal is afgesloten met een slagboom, waarop staat aangegeven dat men er niet door mag, óók niet als voetganger."

"In Stuben is het vandaag een grote bedrijvigheid om het dorpje sneeuwvrij te maken. Wat wij erg bijzonder vonden om te zien is het sneeuwvrij maken van de daken: op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om de daken van de hotels enigszins sneeuwvrij te krijgen. Er ligt op deze daken namelijk zo'n drie meter sneeuw, wat de overstekken van de daken mogelijk niet kunnen houden."

"Het is niet de eerste keer dat we in dit gebied zijn ingesneeuwd, in 1998 of 1999 konden we St. Anton ook al een keer niet meer uit, toen mochten we zelfs het hotel daar niet meer verlaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl