NOS NieuwsAangepast

Bleker geen stap verder in Brussel

Staatssecretaris Bleker is vandaag in Brussel geen stap verder gekomen. Vanochtend had de staatssecretaris een ontmoeting met eurocommissaris Potocnik van Milieu om te praten over het alternatieve plan voor ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Maar de Europese Commissie is ook na het gesprek met Bleker niet overtuigd van de plannen van het Nederlandse kabinet.

Bij aankomst in Brussel liet Bleker weten dat hij vasthoudt aan zijn plan om de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Maar eurocommissaris Potocnik blijft kritisch over het alternatieve plan en twijfelt over de wetenschappelijke onderbouwing van Bleker.

Grens

Het onder water zetten van de Hedwigepolder was een afspraak met Vlaanderen. De natuur zou weer wat terugkrijgen, in ruil voor het uitbaggeren van de vaarroute naar de haven van Antwerpen.

Het probleem is dat de polder precies op de grens van Nederland en België ligt. Nederland wil de polder bij nader inzien toch behouden, want anders gaat landbouwgrond verloren.

Onvoldoende

De Europese Commissie vindt het alternatieve plan van Nederland voor natuurcompensatie onvoldoende. Volgens staatssecretaris Bleker zit het meningsverschil tussen Nederland en de commissie in de "laatste fase van een intensieve discussie".

De komende dagen zal blijken of Bleker Potocnik nog kan overtuigen van het alternatieve plan. Als dat niet lukt, kan de Europese Commissie een procedure starten tegen Nederland. Daarmee kan worden afgedwongen dat het kabinet met een plan komt dat acceptabel is voor Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl