NOS NieuwsAangepast

Koningin Beatrix ingesneeuwd

De koningin is ingesneeuwd in Oostenrijk. Het land wordt momenteel geteisterd door sneeuwstormen en lawines en ook het vakantieoord van de vorstin is daar niet aan ontkomen.

Afgelopen zaterdag kwam Beatrix aan in Lech, het wintersportstadje waar de Oranjes traditioneel elke winter verblijven. Haar zonen Willem-Alexander en Constantijn waren van plan met hun gezinnen te volgen zodra hun kinderen vakantie hadden. Het is niet duidelijk of de situatie invloed heeft op die plannen.

Het was de bedoeling dat de koninklijke familie aanstaande maandag een persmoment zou hebben in Lech, maar het is nog niet duidelijk of dat door kan gaan.

Sneeuw

Veel wegen en spoorlijnen in het westen van Oostenrijk zijn onbegaanbaar door lawines en hevige sneeuwval. Op sommige plaatsen is vannacht tot 70 centimeter sneeuw gevallen. Vooral in de regio Vorarlberg zijn veel wegen vanwege lawinegevaar afgesloten.

In Vorarlberg, delen van Tirol en Salzburg hebben autoriteiten de op een na hoogste alarmfase voor lawinegevaar afgekondigd. In Tirol zijn ook verschillende dorpen onbereikbaar. Op veel andere wegen zijn sneeuwkettingen vereist.

Ongelukken

Op de A10 Tauernautobahn in Salzburg zijn al verschillende ongelukken geweest. De snelweg is door de sneeuwval van afgelopen nacht en vanochtend spekglad geworden.

De ANWB waarschuwt wintersporters de lokale media goed in de gaten te houden. Komend weekeinde gaan veel Nederlanders op skivakantie in Oostenrijk.

Kent u mensen die zijn ingesneeuwd of bent u dat zelf? Heeft u beeldmateriaal? Mail svp naar nosnet@nos.nl.

Het is zelfs verboden het dorp in of uit te lopen in verband met extreem lawinegevaar, schrijven twee Nederlandse wintersporters, Jippe Tinga en Pascal Gerits.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl