NOS NieuwsAangepast

N-Korea viert 70ste verjaardag Kim

Twee maanden na de dood van Kim Jong-il viert Noord-Korea de 70ste verjaardag van "de eeuwige leider van de partij". Kim overleed op 17 december aan een hartaanval.

In een ijskoud Pyongyang legden Noord-Koreanen Kims favoriete bloemen bij de vele monumenten in de hoofdstad: rode begonia's kimjongilia, felpaarse orchideeën kimilsungia en de roze en paarse azalea's waar Kims moeder zo van hield.

De nieuwe leider Kim Jong-un eerde zijn vader in het Kumsusan Paleis. Samen met belangrijke militairen en andere hoogwaardigheidsbekleders boog hij voor een portret van de eeuwige leider. Kim Jong-il zal in dat voormalige woonpaleis worden opgebaard, naast het lichaam van zijn vader Kim Il-sung.

Militair defilé

Buiten het paleis nam Kim Jong-un na de herdenking een militair defilé af. "Kim Jong-un, bescherm hem met al onze kracht", riepen duizenden militairen. De baas van het leger deed er nog een schepje bovenop. Hij beloofde "de Amerikaanse imperialisten en Zuid-Koreaanse marionetten en verraders te vernietigen", mocht het ooit weer tot oorlog komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl