Wilders wordt moe van CDA

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.»
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto: ANP

PVV-leider Wilders wordt moe van het CDA. Dit zegt hij in een interview naar aanleiding van zijn opmerking dat het CDA verdere hervormingen wel kan vergeten als er niet bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking.

"Ik word een beetje moe van het CDA als ik eerlijk mag zijn. Ze praten maar over hervormingen, maar de tijden dat het CDA bepaalt hoe wij hun verkiezingsprogramma mogen uitvoeren - ze hadden eens 50 zetels - zijn voorbij," aldus Wilders. HIj eist bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

"Dagelijks toeteren CDA-ers (Verhagen/De Jager) wensen over hervormingen de wereld in. Ze krijgen er 0 zonder miljardenbezuinigingen ontw.hulp", liet Wilders vanmorgen in een tweet weten. "

Nieuwe cijfers

In maart beginnen de onderhandelingen tussen coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV over mogelijke extra bezuinigingen. Het Centraal Planbureau maakt 1 maart nieuwe cijfers bekend over de noodzakelijke bezuiningen wegens de economische crisis.

Vooral het CDA en de PVV verschillen van mening over de bezuinigingen. Het CDA voelt voor hervormingen op de woningmarkt, de sociale zekerheid en de zorg, maar wil liever niet snijden in de hulp aan ontwikkelingslanden.

CDA-minister Verhagen wil niet op de kritiek van Wilders ingaan. "Ik werk al 25 jaar in de politiek. Soms gaan de golven hoger," aldus de minister. Hij benadrukt dat de onderhandelingen pas in maart starten.

Deel deze pagina

Video

PVV-leider haalt uit naar het CDA omdat die partij een voorschot heeft genomen op nieuwe bezuinigingen.

 • Wilders: CDA kan hervormingen op buik schrijven

  PVV-leider haalt uit naar het CDA omdat die partij een voorschot heeft genomen op nieuwe bezuinigingen.

 • 'Wilders zet deur op kier voor hervorming bezuinigingen'

  Tussen PVV en CDA gaat het stil aan steeds stroever. Geert Wilders heeft er genoeg van dat het CDA openlijk... blijft spreken over grote hervormingen. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde vertelt.

 • Wilders heeft genoeg van CDA-hervormingen

  Tussen PVV en CDA gaat het stil aan steeds stroever. Geert Wilders heeft er genoeg van dat het CDA openlijk... blijft spreken over grote hervormingen. Over een paar weken beginnen de onderhandelingen over de bezuinigingen. CDA, VVD en PVV moeten dan op zoek naar miljarden euro's. Het CDA denkt daarbij aan de hypotheekrente-aftrek en werkloosheidsuitkeringen. Maar Wilders wil eerst flink snijden in de ontwikkelingshulp, voordat hij over andere plannen zelfs maar wil praten.

 • Verhagen: soms gaan golven hoger

  CDA-minister Verhagen van Economische Zaken wil niet ingaan op de kritiek van PVV-leider Wilders. Wilders... ergert zich aan de opstelling van het CDA, die benadrukt dat er ook hervormd moet worden. "Ik werk al 25 jaar in de politiek en soms gaan de golven hoger," aldus Verhagen.

 • Dominique van der Heyde: Wilders had er genoeg van

  PVV-leider Geert Wilders heeft uitgehaald naar het CDA. Wilders pikt het niet dat die partij een voorschot... neemt op bezuinigingen.

Audio

 • Wilders haalt uit naar CDA PVV-leider Wilders zegt dat het CDA verdere hervormingen wel kan vergeten als er niet bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking.... 'We komen er niet uit als we niet fors gaan bezuinigen op ontwikkelingshulp. En als we dat niet doen, zijn we heel snel uitgepraat.'
 • Marcel Bril: begin van het onderhandelingsspel Geert Wilders haalt hard uit naar het CDA. Een paar weken voor de nieuwe onderhandelingsronde voor extra bezuinigingen zegt de... PVV-leider zich te storen aan de opstelling van het CDA. Een gesprek met verslaggever Marcel Bril.

Video en Audio

Meer video en audio