NOS NieuwsAangepast

Immaterieel erfgoed in kaart

Het kabinet laat het Nederlandse immateriële erfgoed in kaart brengen. In afwachting van ratificatie van een Unesco-verdrag door de Tweede Kamer heeft de regering experts gevraagd een lijst op te stellen, zei staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur vanavond op een congres over het onderwerp.

Het Nederlandse Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed gaat samen met onder meer het Openlucht Museum en het Meertens Instituut belangrijke tradities als Sinterklaas, de Elfstedentocht en carnaval inventariseren.

272 tradities

Sinds 2003 houdt de VN-organisatie een lijst bij van het wereldwijde immateriële erfgoed. Daar staan inmiddels 272 tradities op uit 70 landen, zoals de Spaanse flamenco en de Franse keuken.

Nederland deed tot nu toe wel mee aan de materiële versie van de lijst, waar bijvoorbeeld de Amsterdamse grachtengordel op staat, maar had geen beleid voor de immateriële lijst.

Elfstedentocht

"Immaterieel erfgoed leeft in Nederland", vindt de staatssecretaris. "Terwijl de hele Nederlandse bevolking de afgelopen weken in de ban was van de noordelijke Elfstedentocht, staat ons land vanaf komend weekend in het teken van het carnaval, dat vooral beneden de grote rivieren massaal wordt gevierd."

Zijlstra verwacht dan ook dat zowel het carnaval als de Elfstedentocht uiteindelijk een plekje zullen krijgen op de nationale erfgoedlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl