NOS NieuwsAangepast

'Rombo' valt Santorum aan

Met nog bijna twee weken voor de eerstvolgende Republikeinse voorverkiezingen in Michigan en Arizona zijn Rick Santorum en Mitt Romney de strijd met elkaar aangegaan om de gunst van de kiezer. Beiden hebben spotjes gemaakt waarin ze specifiek hun pijlen op de ander richten.

Santorum liet een Mitt Romney lookalike opdraven voor zijn campagnefilmpje. Hij zet zijn tegenstander neer als 'Rombo', een aanvalsmachine die er alles aan doet om zijn rivaal met een moddergeweer te beschieten. Uiteindelijk komt alleen Rombo zelf onder de drek te zitten.

Romney lacht de kritiek weg. Volgens hem verwijt de pot de ketel. "Mijn campagne heeft helemaal geen negatieve spotjes over Santorum gemaakt. Hij heeft mij daarentegen aangevallen in South Carolina en Missouri."

Wel was hij te spreken over de hoofdpersoon van het filmpje. "Wat zag die kerel er goed uit, he?", lachte hij.

Ware aard

Overigens is zijn campagneteam inmiddels wel begonnen Santorum zwart te maken. "Santorum is nog een onbeschreven blad", stelt een anonieme campagneadviseur van Romney in de Amerikaanse media. "Iedereen projecteert erop wat hij wil, omdat hij de laatste anti-Romneykandidaat is. Maar nu zullen de mensen die hem niet kennen zijn ware aard ontdekken."

In een eerste spotje wordt Santorum neergezet als een beroepspoliticus die alleen maar geld wil uitgeven. Ook wordt het publiek er weinig subtiel op gewezen dat hij als senator met Democraat Hillary Clinton samenwerkte, een doodzonde voor een Republikein.

Gestage opmars

Analisten wijzen erop dat Romney de aanval heeft ingezet omdat Santorum aan een gestage opmars bezig is in de peilingen. In een nationale peiling ligt hij zelfs al ver voor. Ook in Romneys thuisstaat Michigan doet hij het bijzonder goed.

Santorums grootste probleem is zijn gebrek aan geld: hij heeft in deze nieuwe ronde tot nu toe 42.000 dollar uitgegeven, terwijl Romney al 2,7 miljoen dollar besteedde.

Romney is dan ook laconiek over deze nieuwste hobbel. "Eerst moest ik het opnemen tegen Bachmann, toen tegen Pawlenty. Daarna Cain, Perry en Gingrich. Nu gaat het de kant op van Santorum, straks komt Gingrich misschien weer terug. De tijd zal het leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl