Kernprogramma Iran vordert

De Iraanse kerninstallatie in Natanz»
De Iraanse kerninstallatie in Natanz Foto: EPA

Iran heeft twee belangrijke nieuwe ontwikkelingen in zijn atoomprogramma gepresenteerd. Het land heeft voor het eerst brandstofstaven gemaakt voor een nucleaire onderzoeksreactor en nam vandaag tevens een nieuwe generatie kerncentrifuges in gebruik. Daarmee kan uranium veel sneller worden verrijkt.

De staatstelevisie toonde hoe president Ahmadinejad persoonlijk toekeek hoe de brandstofstaven in de onderzoeksreactor in Teheran werden ingebracht.

Verrijking

Om uranium te kunnen gebruiken voor nucleaire projecten moeten verschillende varianten van het element, de isotopen, van elkaar gescheiden worden. Dat proces, verrijking, gebeurt door de grondstof te centrifugeren, waarbij het lichtere element achterblijft.

Voor dit soort onderzoeksprojecten moet het uranium worden verrijkt tot 20 procent. Tot nu toe had het land uranium slechts verrijkt tot 5 procent, omdat dat voldoende was om te gebruiken in de energievoorziening.

De nieuwe serie centrifuges, waarin het uranium verrijkt wordt, werkt drie keer sneller dan de oudere versie. Iran heeft in totaal nu zo'n 9000 centrifuges.

Kernbom

Dit proces kan ook worden gebruikt om uranium geschikt te maken voor een kernbom. Daarvoor moet het verder worden verrijkt tot 90 procent.

Iran zegt echter dat het alleen vreedzame doelen nastreeft. Zo kunnen met de nieuwe onderzoeksreactor isotopen worden gemaakt die onmisbaar zijn bij kankeronderzoek.

"We zullen onze nucleaire weg blijven vervolgen", zei Ahmadinejad bij de presentatie. "De arrogante supermachten zullen er niet in slagen dit soort technologie voor zichzelf te houden. Dat hebben ze geprobeerd door ons sancties op te leggen, maar ze hebben gefaald."

Onderhandelen

Iran maakte vandaag ook bekend weer met de EU te willen gaan onderhandelen over het kernprogramma.

Deel deze pagina

Video

Iran zet volgende stap in nucleair programma

Ondanks de internationale sancties is Iran weer een stap verder in zijn nucleaire programma. Vandaag onthulde president Ahmadinejad... de eerste in Iran zelf gemaakte splijtstofstaven. Daarmee kan kernenergie worden opgewekt. Westerse landen zijn bang dat een Iraanse atoombom steeds dichter bij komt.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4443 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5616 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4524 keer afgespeeld

Meer video en audio