NOS NieuwsAangepast

Groen licht voor plannen HSL-Zuid

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu krijgt van de Tweede Kamer het groene licht voor haar afspraken met de NS over de HSL-Zuid.

Deze hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda wordt onderdeel van de gewone dienstregeling. Daarmee is volgens de minister een miljardenstrop voorkomen en kan de trein gewoon blijven rijden.

Schultz moest tijdens het debat wel toezeggen dat ze gaat onderzoeken of ook andere vervoerders delen van het treinvervoer voor hun rekening kunnen gaan nemen. Concurrenten van NS zijn dan bijvoorbeeld Veolia en Arriva of het Engelse Virgin.

Strop

Schultz liet ook weten dat HSA, het consortium dat de HSL-Zuid exploiteert, op omvallen staat. "Het is twee voor twaalf, er is geen tijd meer", aldus de minister.

Vorig jaar is een faillissement van het consortium HSA, dat de lijn nu exploiteert, op het nippertje voorkomen. De onrendabele hogesnelheidslijn tussen Breda en Amsterdam draait met verlies omdat er te weinig reizigers van de lijn gebruikmaken.

Het debacle met HSA betekent voor de Staat uiteindelijk een strop van 1 miljard euro.

Tijdens het debat kwam de Kamer met het idee om de NS voor een deel te verkopen. De minister noemt dat een interessante gedachte, "want vreemde ogen dwingen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl