NOS NieuwsAangepast

Kamer: shariageleerde weren

De Tweede Kamer wil een shariageleerde uit Nederland weren. Voor vrijdag is een optreden gepland van de geleerde, de Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad. Hij spreekt dan op een symposium op de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat is georganiseerd door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam.

Een Kamermeerderheid van ChristenUnie, VVD, PVV, CDA en SGP vraagt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om al-Haddad de toegang tot Nederland te ontzeggen.

'Extreme uitlatingen'

Al-Haddad is lid van een Britse shariarechtbank. Volgens de Kamer staat hij bekend om antisemitische uitspraken als 'Joden zijn de vijanden van God', en 'Joden zijn de afstammelingen van apen en varkens'. Ook zou al-Haddad hebben gepleit voor steniging en het afhakken van handen, extreme uitlatingen die hier volgens de Kamer niet passen.

Al-Haddad mag van de Vrije Universiteit komen. Het is de bedoeling dat hij in debat gaat met Yasser Ellethy van het Centrum voor Islamitische Theologie. De VU spreekt van een stevige tegenstander. Volgens de VU voldoet de studentenvereniging daarmee aan de eisen van een academisch debat. Eerder vroeg het Centrum Informatie en Documentatie Israël de VU om het optreden van de sjeik tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl