NOS NieuwsAangepast

Wijdbeens opent Van Duin-expositie

Meneer Wijdbeens, een van de bekendste typetjes van André van Duin, heeft in museum Beeld en Geluid in Hilversum de tentoonstelling Horen, Zien en Lachen met André van Duin geopend. De expositie geeft een volledig overzicht van het oeuvre van de komiek.

"Een prettig ontregelende ervaring", noemt een woordvoerder van het museum de tentoonstelling. Bezoekers kunnen er onder meer een eigen Dik Voormekaar Show maken en het huis Chez André bezoeken waar ze in 3D door de komiek zelf worden toegesproken.

Stamkroeg

Ook bekende typetjes als meneer Wijdbeens, Koos Grandioos, de Pizzaman en meneer en mevrouw de Bok maken deel uit van de tentoonstelling.

Op een oude zolder vindt de bezoeker herinneringen met foto's, liedjes, sketches en memorabele televisieoptredens. Een drankje drinken in de stamkroeg is een bijzondere ervaring, alsof je als bezoeker middenin een sketch bent beland.

Klassenfeest

Van Duin wordt aanstaande maandag 65 jaar. Hij begon in zijn jeugd met het imiteren van bekende Nederlanders en werd daarmee op school al snel de ster van ieder klassenfeest. In 1970 kreeg hij zijn eerste revue: Lach in de Ruimte. Drie jaar later begon hij samen met Ferry de Groot het populaire radioprogramma de Dik Voormekaar Show, waarin hij bijna alle stemmen voor zijn rekening nam.

In de jaren 70 en 80 speelde hij hoofdrollen in verscheidene Nederlandse films, zoals Ik ben Joep Meloen en de Boezemvriend. Vanaf het begin van zijn carrière nam hij plaatjes op, vaak waren dat persiflages. Soms werden die een grotere hit dan het origineel, zoals bijvoorbeeld met Doorgaan gebeurde.

Bloemkoole

Ook schreef en zong hij carnavalshits zoals Er staat een paard in de gang en 'K heb hele grote bloemkoole. In zijn revues bracht Van Duin ook serieuze nummers. Daar werd niet altijd goed op gereageerd door zijn publiek, dat vooral naar zijn programma's kwam om te lachen.

André van Duin is zelf nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de expositie die nog tot 27 oktober te zien is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl