NOS NieuwsAangepast

Kritische pastoor stapt op

Pastoor Piet Vermeeren in Linden neemt ontslag. De 71-jarige pastoor kan zich niet vinden in het beleid van het bisdom Den Bosch en hulpbisschop Mutsaerts.

Vermeeren noemt de koers van het bisdom niet eigentijds, conservatief en zwaar klerikaal. Het accent ligt volgens hem te veel op de kerk en de priester en niet op Jezus Christus en de mens.

In een interview met de Gelderlander noemt hij hulpbisschop Mutsaerts een "houwdegen zonder inlevingsvermogen".

De pastoor was al langer kritisch over het bisdom. De druppel om ontslag te nemen is de gedwongen fusie van zijn Lambertusparochie in Linden met zeven andere parochies in de gemeente Cuijk. Piet Vermeeren was vijftien jaar lang pastoor in Linden

Kosten besparen

Het bisdom Den Bosch is verrast over het ontslag van Vermeeren. "Hij gaf eerder geen signalen dat hij niet wilde reorganiseren, maar we aanvaarden zijn ontslag", zegt een woordvoerder.

Het gaat financieel slecht met de parochies. Om kosten te besparen wil het bisdom dat de huidige 237 parochies fuseren. Er moeten 50 parochies overblijven. "Dat moet je zien als een bestuurlijke herindeling. Wij kunnen pastoor Vermeeren niet uitzonderen", aldus het bisdom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl