Nederland weer in recessie

Piet Hein van Mulligen van het CBS»
Piet Hein van Mulligen van het CBS NOS

Nederland is vorig kwartaal in een recessie beland, blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het laatste kwartaal van 2011 is de economie gekrompen met 0,7 procent. In de periode daarvoor was er al een teruggang met 0,4 procent. Met twee kwartalen van economische krimp achter elkaar is er sprake van een recessie.

De vorige recessie in Nederland was tussen eind 2008 en midden 2009.

Minder gas

De consumptie door huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Door het zachte weer werd er minder gas verstookt. Ook werd er minder uitgegeven aan meubels en auto's.

De export liep in het vierde kwartaal verder terug, net als de uitgaven van de overheid. Het aantal banen nam wel licht toe, vooral in de handel, het transport en de horeca.

Over heel 2011 was er voor de economie een groei van 1,2 procent. In 2010 was de toename nog 1,7 procent.

Deel deze pagina

Video

  • video Nederland weer in recessie Nederland zit in een recessie. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is de economie teruggelopen, zo... blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • video 'Mensen met geld zijn nu voorzichtiger' Even zag het er hoopvol uit, maar dat was slechts van korte duur. Het broze herstel van de Nederlandse... economie is omgeslagen in een nieuwe neergang. Al twee kwartalen op rij krimpt de Nederlandse economie en dan heb je officieel een recessie. Economieverslaggever Arjan Noorlander vertelt.
  • video CBS: Nederland in economische recessie beland Nederland is vorig kwartaal in een recessie beland, blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau... voor de Statistiek. Piet Hein van Mulligen van het CBS presenteerde op een persconferentie de cijfers.

Audio

  • Ruding: dit is een milde recessie Nederland zit officieel in een recessie. Dat maakte het CBS vandaag bekend. Onno Ruding, oud minister van Financiën en jarenlang... topbankier van de Amerikaanse Citybank is nu aan de telefoon.
  • Hoe komen we uit deze recessie? Nederland zit officieel in een recessie. Dat werd vanochtend bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • Van Mulligen: milde recessie Hoofdeconoom van het CBS Van Mulligen spreekt van een milde recessie, in vergelijking met de vorige recessie.

Video en Audio

Meer video en audio