NOS NieuwsAangepast

CDA'er wil actie van Rutte

CDA-Europarlementariër Wortmann-Kool vindt dat premier Rutte de internationale rel over het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen de kop moet indrukken.

Ze vraagt Rutte stelling te nemen en zich uit te spreken tegen de actie van de PVV. In de CDA-fractie gaan ook steeds meer stemmen op dat Rutte afstand moet nemen.

Het CDA-Kamerlid Ferrier tweet vanmorgen over het pleidooi van haar collega Van Hijum "krachtig afstand genomen meldpunt polen pvv. Regering moet dat ook doen. Schandelijk discriminerend en schadelijk voor NL."

Klimaat

Wortmann noemt de PVV-site waarop mensen klachten kunnen deponeren over Polen, Roemenen en Bulgaren "puur slecht". Zo ontstaat volgens haar een klimaat waarin mensen worden weggezet. Nederlandse bedrijven lijden schade door de actie, zegt Wortmann.

De Europese Liberale fractie, waar de VVD en D66 deel van uitmaken, vindt dat de PVV-website onmiddellijk moet sluiten.

Stigmatiserend

De liberaal Hans van Baalen herhaalde vanochtend dat hij de website "afschuwelijk, polariserend en stigmatiserend" vindt. Maar premier Rutte moet naar zijn mening zelf bepalen of en hoe hij reageert op het PVV-meldpunt.

Ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europese Parlement, twitterde gisteren dat hij premier Rutte zal aanspreken op de ophef die ontstaan is.

Ambassadeurs

Tien Europese ambassadeurs hebben de Nederlandse regering om opheldering over de website gevraagd (.pdf). Gisteren nam oud-minister Bot van Buitenlandse Zaken afstand van de website. Hij vindt dat premier Rutte niet kan blijven zwijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl