NOS NieuwsAangepast

Plan voor meer geschoolde technici

Minister Verhagen van Economische Zaken ontvangt vandaag het Masterplan bèta en techniek (.pdf). Daarin worden suggesties gedaan om meer geschoolde technici voort te brengen.

Het aantal afgestudeerden met een bèta-opleiding moet de komende jaren fors omhoog, staat in het plan. Gebeurt dat niet, dan dreigt er een groot tekort aan hoogopgeleide technici, zo'n 155.000 in 2016.

Om alle technische vacatures te kunnen invullen, moeten 26 van de 100 studenten kiezen voor techniek. Op dit moment zijn dat er 16 van de 100 studenten.

'Belangrijkste bedreiging'

FME-CWM, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, noemt het tekort aan geschoolde technici "de belangrijkste bedreiging voor de technologische industrie". Ondernemers die ermee te maken hebben, halen nu mensen uit het buitenland of leiden ze zelf op.

In het Masterplan wordt gepleit voor meer mannen voor de klas in het basisonderwijs, een terugkeer van de ambachtsschool en een betere doorstroming vanuit havo en vwo naar de techniekopleidingen.

Het kabinet had zelf de opdracht gegeven voor het Masterplan. Er is de afgelopen jaren 350 miljoen euro geïnvesteerd om studenten van technische opleidingen te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt, maar dat is onvoldoende gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl