NOS NieuwsAangepast

VN-missie Syrië onzeker

Rusland en China hebben nog niet gezegd of ze een mogelijke VN-vredesmacht in Syrië steunen. De Arabische Liga wil samen met de Verenigde Naties een vredesmissie oprichten om een einde te maken aan het geweld in Syrië.

Rusland wil het voorstel van de Liga nog bestuderen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov wil eerst een staakt-het-vuren in Syrië. Pas dan zou er mogelijk een vredesmacht in het land kunnen worden gestationeerd. "Eerst moet er vrede zijn", aldus Lavrov.

China staat achter pogingen van de Arabische Liga om via de politiek vrede te bewerkstelligen. Maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op de vraag of het een vredesmissie in Syrië steunt.

Veiligheidsraad

De twee grootmachten blokkeerden vorige week zaterdag een resolutie in de Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen tot het vertrek van de Syrische president Assad.

Over het vredesvoorstel van de Arabische Liga is nog veel onduidelijkheid. Het is onbekend of de Liga wil dat er VN-vredestroepen worden ingezet of dat opstandelingen door de VN worden bewapend.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague vindt dat vredestroepen niet uit Westerse landen moeten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl