NOS NieuwsAangepast

Ongelukken door winterse buien

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn tientallen ongelukken gebeurd als gevolg van extreme gladheid. Het ging vooral mis op de A1, A6, A9 en A22.

Rijkswaterstaat en de ANWB roepen mensen op om niet de weg op te gaan. Arnoud Broekhuis van de ANWB zegt te zijn overvallen door de extreme gladheid. In Den Haag was het in enkele gevallen voor de Wegenwacht onmogelijk om hulp te bieden.

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Zeeland, Drenthe, Overijssel, West-Brabant en de Betuwe omdat het door winterse buien glad kan zijn. Er valt lichte sneeuw en in de kustprovincies kan het ook motregenen. Op de bevroren ondergrond kan dat tot ijzel leiden. Volgens het KNMI is er ook morgen nog de hele dag kans op gladheid.

Op de A6 vonden ministens 23 ongelukken plaats, waarbij in sommige gevallen meerdere auto's betrokken waren. Tussen Lelystad en Almere-Buiten is een auto over de kop geslagen. Inmiddels is de A6 tussen Almere en Lelystad afgesloten.

In de buurt van Beverwijk zijn op de A22 en A9 zeker 12 aanrijdingen geweest. Bij Muiden op de A1 zijn acht auto's op elkaar gebotst.

Geluk

"Er hebben hier mensen ontzettend geluk gehad", zei een ooggetuige op de A22. "Een man die in de berm was geraakt, was net uitgestapt om iemand anders te helpen. Toen werd zijn auto vol getroffen door een derde auto en verpletterd tegen een boom."

De politie meldt dat er zeker vijf mensen botbreuken hebben opgelopen. Een traumahelikopter is meerdere keren uitgerukt.

Ook de A32 en A7 in Friesland zijn bijzonder glad, meldt de politie daar. Daar zijn meer dan twintig auto's van de weg geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl