Nieuwe minima uit middenklasse

De stapel rekeningen groeit»
De stapel rekeningen groeit ANP

Het aantal mensen dat er in korte tijd qua inkomen veel op achteruit gaat, groeit snel. Harde cijfers zijn er nog niet, maar instanties die er mee te maken hebben, zoals schuldhulpverlening en deurwaarders, bevestigen het beeld.

De nieuwe minima in Nederland zijn vaak mensen die gewend zijn aan een goed inkomen.

"Vanuit het hele land krijgen wij signalen dat mensen die in de schuldsanering terechtkomen, vaak woningbezitters zijn met goede inkomens", zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, branchevereniging voor schuldhulpverlening.

Moeilijker

Dalende huizenprijzen, verlies van werk en te hoge lasten zijn belangrijke oorzaken dat mensen plotseling veel krapper bij kas komen te zitten. Ook speelt volgens de NVVK mee dat incassobureaus strenger worden. De Kock: "Bedrijven en instellingen zijn op zoek naar geld. Schuldeisers worden steeds assertiever."

Voor de 'nieuwe minima' is de omschakeling veel moeilijker dan voor mensen die gewend zijn zuinig te leven. "Het is echt een heel complexe problematiek", aldus De Kock. "Er moeten heel veel keuzes worden gemaakt die een gezin op veel fronten treffen. Dat stelt ook hoge eisen aan de schuldhulpverlening."

Ook werkgevers

Nieuw is dat ook werkgevers zich melden bij de schuldhulpverlening. "Er komen bedrijven bij ons waar 10 procent van de werknemers loonbeslag heeft en zodoende zelf niet meer over hun volledige inkomen kunnen beschikken. Dat geeft stress, het ziekteverzuim stijgt en de productiviteit wordt er door aangetast", zegt De Kock.

De NVVK ontwikkelt nu een programma om werkgevers te begeleiden bij dit groeiende probleem.

Deel deze pagina

Video

  • video Middenklassers nieuwe minima Er is een nieuwe groep minima: mensen die als gevolg van de crisis er snel en veel op achteruitgaan. Zelfs... tot op bijstandsniveau.
  • video 'Goed realiseren wat je doet met je centen' Voor John en Diana Hogendoorn kon het tot voor kort niet op. Boodschappen doen zonder naar de prijzen te... kijken, geregeld uit eten, zonder er bij na te denken. Dat is in korte tijd helemaal veranderd. Het echtpaar vermoedt dat veel lotgenoten hun nieuwe werkelijkheid niet willen erkennen. Gewend aan een hoog inkomen en plotseling er ver in inkomen op achteruit gaan. Daarom vertellen zij voor de NOS-camera hun verhaal, in de hoop dat ze een taboe helpen doorbreken.
  • video 'Hulp vragen voor deze mensen grote stap' De NVVK is de branchevereniging voor schuldhulporganisaties en sociaal bankieren. Net als veel andere... instellingen en organisaties ziet de schuldhulpverlening dat steeds meer mensen met midden- en hoge inkomens er snel en veel in inkomen op achteruit gaan. Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, vertelt over het veranderende beeld van minima in Nederland.

Audio

  • Snelle groei nieuwe groep minima Het aantal mensen dat vanuit een goed inkomen er snel en veel op achteruit gaat, groeit fors. Harde cijfers zijn er nog niet, maar... instanties die er mee te maken hebben, bevestigen het beeld van het ontstaan van een nieuwe groep minima. Bart Kamphuis van de economieredactie vertelt.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10298 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1133 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 966 keer afgespeeld

Meer video en audio