Gelekte gegevens niet van KPN

Na een hack bij Baby-Dump.nl werden de gegevens van ruim 500 klanten gepubliceerd»
Na een hack bij Baby-Dump.nl werden de gegevens van ruim 500 klanten gepubliceerd NOS

De gelekte persoonsgegevens van meer dan 500 KPN-klanten zijn afkomstig van de webwinkel Baby-Dump.nl. Eerder werd gedacht dat de hackers persoonsgegevens van KPN-zelf in handen hadden gekregen, maar IT-journalist Brenno de Winter ontdekte dat dat niet het geval is.

Baby-Dump is een grote website voor baby-artikelen. Verscheidene mensen die op de lijst staan bevestigen tegenover de NOS dat ze bij die webwinkel artikelen hebben besteld. Veel mensen gebruikten de naam van de winkel ook als wachtwoord.

De hackers publiceerden op internet een lijst met daarin alleen klanten van KPN. Het lijkt erop dat ze de klantenlijst van Baby-Dump filterden op e-mailadressen van KPN.

Veiligheid

KPN sloot daarop alle twee miljoen e-mailadressen tijdelijk af. Woordvoerder Maryse Ducheine benadrukt dat dit ingrijpende besluit toch genomen moest worden: "Het laat zien dat er mensen zijn die met kwade bedoelingen rommelen met gegevens van klanten. We vinden dat nog steeds een laffe daad."

"Wij hebben het zekere voor het onzekere genomen. Dat is een ingrijpende beslissing", vervolgt Ducheine. "Niet leuk, vooral voor de klanten niet. Maar wel nodig om risico's uit te sluiten. Mensen moeten veilig kunnen mailen."

Eerder deze week werd bekend dat er wel hackers zijn geweest die toegang hadden tot klantgegevens en computers in het netwerk van KPN. Zij ontkennen dat ze die gepubliceerd hebben en zeggen in contacten met de pers dat ze die gegevens zelfs hebben gewist. Het Openbaar Ministerie onderzoekt beide zaken.

Deel deze pagina

Video

KPN legde gisteren het e-mailverkeer van twee miljoen klanten stil uit voorzorg. Maar nu blijkt dat die... extreme stap van KPN waarschijnlijk niet nodig was. De ruim 500 persoonsgegevens die gisteren op internet verschenen, blijken afkomstig van een online-winkel in baby-artikelen, en dus niet van het mailsysteem van KPN.

 • Gelekte gegevens niet van KPN

  KPN legde gisteren het e-mailverkeer van twee miljoen klanten stil uit voorzorg. Maar nu blijkt dat die... extreme stap van KPN waarschijnlijk niet nodig was. De ruim 500 persoonsgegevens die gisteren op internet verschenen, blijken afkomstig van een online-winkel in baby-artikelen, en dus niet van het mailsysteem van KPN.

 • 'Hacker Baby-dump heeft KPN-gegevens gefilterd'

  Verslaggever Jeroen Wollaars vertelt hoe de gegevens van KPN-klanten online zijn gelekt.

 • 'Gedaan alsof lek bij KPN zat'

  Verslaggever Jeroen Wollaars legt uit hoe de gegevens van ruim 500 KPN-klanten online kwamen.

 • KPN Mail doet het weer

  De klanten van KPN kunnen weer bij hun mail. De provider sloot gisteren alle e-mailverkeer af, toen bleek dat... persoonlijke gegevens van meer dan 500 klanten op internet zijn gezet. Bijna een etmaal later lijkt alles het weer te doen.

Audio

 • KPN: klanten krijgen mail met instructies Woordvoerder Maryse Ducheine van KPN legt uit hoe klanten weer aan de slag kunnen met hun e-mail, en wat er de afgelopen uren is... gebeurd.

Video en Audio

 • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
 • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
 • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio