NOS NieuwsAangepast

EHBO's druk met botbreuken

We binden massaal de schaatsen onder en dat merken ze ook op de EHBO. Er komen veel ijsslachtoffers binnen met botbreuken, kneuzingen en andere schaatsblessures.

De organisatie van de Molentocht door de Alblasserwaard zegt dat er veel valpartijen waren op de verschillende afstanden. Ook op de Ankeveense Plassen gebeurden tijdens toertochten veel ongelukken op het ijs.

Leeuwarden

Het schaatsweer leidt ook tot drukte in het Medisch Centrum Leeuwarden. Het was daar gisteren zelfs de drukste dag van het schaatsseizoen. Op de spoedeisende hulp meldden zich 77 mensen, 51 van hen met botbreuken.

In de meeste gevallen, 26 keer, ging het om een gebroken pols. Verder waren er onder meer breuken in armen, schouders en heupen.

Elfstedentochtroute

Volgens het ziekenhuis zijn de slachtoffers vooral mensen die de Elfstedentochtroute of een andere lange tocht hebben geschaatst.

"Aan het einde van de rit zijn veel mensen vermoeid en dan gebeuren ook de meeste ongelukken", zegt een woordvoerder van het MCL.

Extra personeel

Het totale aantal schaatsslachtoffers dat zich de afgelopen zeven dagen in Leeuwarden heeft gemeld stond vanochtend vroeg op 264.

Het ziekenhuis heeft dit weekend extra personeel ingezet, omdat vandaag en morgen nog meer mensen op het ijs worden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl