NOS NieuwsAangepast

Veel schaatstochten dit weekend

De lichte dooi van gisteren weerhield honderden schaatsers er niet van om vandaag op eigen houtje de elfstedenroute te rijden. Op internet en sociale media wordt zelfs massaal opgeroepen om dit weekend naar Friesland te komen om (een deel van) de 'tocht der tochten' te rijden.

Woensdag besloot de vereniging De Friesche Elf Steden dat er voorlopig geen zestiende Elfstedentocht komt. Het ijs heeft op veel plaatsen nog niet de vereiste dikte van vijftien centimeter. Daardoor vond de vereniging het onverantwoord om de 16.000 deelnemers de tocht te laten rijden.

De Friesche IJsbond heeft daarom nog extra gewaarschuwd dat het ijs op sommige plekken echt niet dik genoeg is. Zo zou het kruisen van het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden en Harlingen tot "levensgevaarlijke situaties kunnen leiden", zegt de bond.

Toertochten

De Elfstedentocht mag dan niet doorgaan, toch kunnen schaatsliefhebbers dit weekend hun hart ophalen. Op veel plaatsen is het ijs van goede kwaliteit en er worden in het hele land tientallen toertochten georganiseerd.

Het KNSB heeft een overzicht gemaakt per provincie waar toertochten gereden kunnen worden. Een voorbeeld daarvan is de Molentocht die toerrijders voert door de dorpen en polder van de Alblasserwaard in Zuid-Holland. De route gaat onder meer langs de bekende molens van de Kinderdijk.

De schaatsers van die tocht kunnen kiezen voor afstanden tussen de 25 en 75 kilometer. De meeste tochten zullen voor zowel gezinnen als amateurs 'schaatsbaar' zijn. De langste toertocht die wordt gehouden is de Bannetocht in Jisp. Deze is maar liefst 120 km

Schaatsweer

Volgens de voorspellingen van het KNMI wordt het dit weekend perfect schaatsweer. Vooral zaterdag is er veel kans op zon en hoewel het licht blijft vriezen, is het door de zwak tot matige oostenwind minder koud dan eerder deze week.

Wel is er voor zondag in de loop van de dag dooi voorspeld. Mogelijk is dit voorlopig het laatste weekend waarin geschaatst kan worden op natuurijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl