NOS NieuwsAangepast

Wie pleegde aanslagen Aleppo?

Bloederige beelden op de Syrische staatstelevisie vanochtend. In Aleppo, de tweede stad van Syrië, kwamen bij een autobom zeker 25 mensen om het leven en raakten 175 mensen gewond. De aanslagen werden gepleegd vlakbij een gebouw van de Syrische militaire inlichtingendienst.

De camera van de staatstelevisie zoomde in op ambulancepersoneel dat weggeslagen lichaamsdelen, handen en voeten in lijkzakken stopte. Het was opmerkelijk dat Aleppo doelwit was, want in die stad bleef het de afgelopen weken juist betrekkelijk rustig vergeleken met andere steden.

Verantwoordelijkheid

Over wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen ontstond in de loop van de dag grote verwarring. De staatstelevisie, spreekbuis van het regime van president Assad, berichtte meteen dat de aanslag het werk was van terroristen die gefinancieerd worden door het buitenland. Opstandelingen van de Syrische oppositie verklaarden gelijk dat dit absoluut niet het geval was.

Een verklaring van een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger (FSA), kolonel Arif Hamood, leek duidelijkheid te scheppen. Hij eiste in een interview met de Franse zender France 24 de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Daarbij ontkende hij het gebruik van een autobom. Veel internationale media, onder wie de NOS, namen het bericht meteen over.

Ontkenning

Een andere topman van het Vrije Syrische Leger, Malik al-Kurdi, sprak het bericht vervolgens weer tegen. Volgens hem was dit duidelijk het werk van de autoriteiten zelf. Veiligheidspersoneel zou zich vlak voor de aanslagen verdacht hebben gedragen.

Het gebouw zou bovendien zo zwaar beveiligd zijn, dat een succesvolle aanslag alleen van binnenuit gepleegd zou kunnen worden. Een andere woordvoerder van het FSA zei tegen journalisten: "Dit criminele regime vermoordt onze kinderen in Homs. Door bomaanslagen te plegen in Aleppo proberen ze de aandacht daarvan af te leiden."

Verklaarbaar

Wie er gelijk heeft valt moeilijk te achterhalen. Dat het Vrije Syrische Leger wisselende berichten naar buiten brengt, is volgens correspondent Sander van Hoorn verklaarbaar. "Ook binnen de Syrische oppositie is verdeeldheid en weten ze niet allemaal van elkaar wat ze doen.

Het Vrije Syrische Leger is niet meer dan een samenraapsel van lokaal georganiseerde overgelopen militairen. Zij zijn gedeserteerd uit het Syrische leger. Dat de militaire inlichtingendienst een doelwit van hen is, hebben ze zelf gezegd. Deze aanslag past wel in hun programma, omdat de militaire inlichtingendienst verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot deel van het geweld dat wordt toegepast in Syrië".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl