NOS NieuwsAangepast

Deuk in Grieks akkoord

De Griekse regeringspartij LAOS stemt niet in met het bezuinigingsakkoord dat gisteren is gesloten. Dat zei partijleider George Karatzaferis op een persconferentie. Gisteren leek er nog wel een akkoord tussen de drie Griekse regeringspartijen.

"Ik heb de andere politieke leiders uitgelegd dat ik niet voor dit akkoord kan stemmen", zei de leider van de rechts-radicale LAOS. Die partij vertegenwoordigt slechts 15 van de 300 zetels in het Griekse parlement. Daardoor kan LAOS het akkoord niet torpederen.

De Griekse premier Lucas Papademos presenteerde gisteren vlak voor een overleg van de Europese ministers van Financiën een politiek akkoord over de bezuinigingen die de EU en het IMF eisen.

Nieuwe miljarden

Het akkoord voorziet onder meer in een verlaging van het minimumloon met 22 procent. Ook worden de pensioenen verlaagd en worden duizenden ambtenaren aan het eind van het jaar ontslagen.

In ruil voor de maatregelen komen de Grieken in aanmerking voor de volgende ronde van 130 miljard euro aan noodsteun van de Europese Unie en het IMF. Griekenland heeft voor 20 maart nieuwe miljarden nodig want dan moet het schulden aflossen. Zonder dat geld dreigt het land failliet te gaan.

Voorzitter Juncker zei na afloop van de vergadering van de ministers van Financiën dat de beslissing om de lening uit te keren is uitgesteld tot volgende week. Volgens Juncker lag nog niet alles op tafel om tot een akkoord te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl