NOS NieuwsAangepast

Bleker: natuurakkoord rond

Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft een akkoord gesloten met de koepel van provincies over een aangepast natuurakkoord. Eind vorig jaar bleek dat vier provincies niet in konden stemmen met een eerder akkoord. Daarom zijn er wat aanpassingen gekomen.

In het natuurakkoord worden de provincies verantwoordelijk voor natuurbeheer en plattelandsontwikkeling. Daarbij wil het kabinet 600 miljoen besparen.

Mogelijkheden verruimd

Die bezuiniging blijft overeind maar het kabinet komt de provincies nu eenmalig financieel tegemoet. Ook worden de mogelijkheden verruimd om overheidsgebieden in te zetten voor natuurontwikkeling.

Bleker zegt veel waarde te hechten aan draagvlak. Volgens hem was het een kwestie van geven en nemen. Volgens voorzitter Remkes van de provincies geven de afspraken meer vertrouwen in de uitvoering.

De staatssecretaris verwacht niet dat de provincies applaus zullen hebben voor de afspraken, maar wel dat ze eraan meewerken. Als een provincie niet meewerkt, moet het langs juridische weg worden beslecht, zegt de staatssecretaris.

"Hermeanderen"

"We kunnen wel blijven praten maar wie hebben daar de meeste last van? Boswachters, terreinbeheerder en mensen die riviertjes willen laten kronkelen en hermeanderen. Die natuurgebieden willen aanleggen. Dat ligt nu stil en daarom moeten we een knoop doorhakken" aldus Bleker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl