NOS NieuwsAangepast

'Dienstregeling eerder aanpassen'

Minister Schultz van Haegen van Verkeer wil dat de NS en ProRail bij winterweer eerder overgaan op een aangepaste dienstregeling. Dan is er minder kans op ernstige ontregelingen zoals afgelopen weekend. Dat staat in een brief (.pdf) van Schultz aan de Tweede Kamer.

Er rijden dan wel minder treinen, maar toch ziet de minister het als een oplossing. "Hiermee wordt voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt".

Betrouwbaar

Ze wil ook dat de spoorbedrijven het netwerk betrouwbaarder maken, zodat een calamiteit niet meteen een groot deel van het hele netwerk platlegt. Dat betekent wel dat de trajecten korter worden en reizigers wellicht vaker moeten overstappen.

"Ik kom tot de conclusie dat het spoor ondanks de genomen maatregelen afgelopen vrijdag en zaterdag te zwaar en te lang ontregeld was", stelt de VVD-bewindsvrouw. "Ik moet concluderen dat de eerdere maatregelen tot dusverre niet afdoende zijn geweest. Reizigers moeten ervan uit kunnen gaan dat NS en ProRail betrouwbaar vervoer bieden ook in winterse omstandigheden."

Door de lage temperaturen en sneeuwval kwamen treinreizigers vooral op vrijdag en zaterdag in de problemen, analyseert Schultz. In een eerdere brief kwalificeerde ze de prestaties van de spoorsector als onvoldoende, omdat de infrastructuur niet naar behoren functioneerde en reizigers niet goed werden geïnformeerd. Dinsdag vergadert de Kamer over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl